BLIZNAKINjE kojima je u fazi embriona izmenjen DNK da bi se rodile nezaražene virusom HIV, nedavno su zdrave došle na svet! Ovaj eksperiment uradio je kineski naučnik Hi Jiankui i rezultate pre dva dana obelodanio na Samitu o genomima u Hongkongu. Ispostavilo se da je genetičar sve radio tajno, bez znanja uprave Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Šendženu, a naučna javnost je osudila njegovo istraživanje, jer ovaj eksperiment izlaže tako rođenu decu mnogobrojnim nekontrolisanim rizicima i drugim bolestima.

Naime, profesor Jiankui je izabrao osam parova koji su se dobrovoljno prijavili, kod kojih su budući očevi bili HIV-pozitivni, a majke HIV-negativne. U toku procesa, jedan par je odustao. Otkrio je da su prve dve devojčice sa izmenjenim genom u embrionalnoj fazi, nazvane Lulu i Nana rođene normalne i zdrave. Najavio je i da će njihovo zdravstveno stanje pratiti narednih 18 godina.

Svoju studiju će, navodno, objaviti u jednom naučnom časopisu, ali nije obelodanio u kom. Posebno je naglasio i da ima još jedan par sa kojim je sarađivao na izmeni gena njihove nerođene dece u ranoj fazi trudnoće.

Kolege su odmah osudile kineskog naučnika koji se pohvalio da je stvorio prve svetske genetski uređene bebe, izjavljujući da je reč o monstruoznom činu. Slično mišljenje ima i naš naučnik dr Dušan Keckarević, iz Centra za humanu molekularnu genetiku.

Pročitajte još - Nobelovci nagradili našeg naučnika

- Ovaj kineski genetičar uradio je svakako nešto što etički nije prihvatljivo - kaže dr Keckarević. - Problem je, pre svega, što njegov eksperiment može da uzrokuje nekontrolisane posledice. Osim dobrobiti, takvi eksperimenti na embrionima mogu da izazovu nesagledive promene u genetici buduće osobe. Ne samo da se modifikacije u fazi embriona mogu odraziti na dete kada se rodi, već i na njegove potomke.

Izmenjeni genom u embrionalnoj fazi

Po rečima našeg sagovornika, to što je informacija da je istraživanje kineskog naučnika “procurilo” u javnost, zapravo samo potvrđuje da se sigurno takvi ogledi tajno rade. Kako kaže, Jiankui nije jedini u svetu koji “iza zatvorenih vrata” radi ovakve eksperimente.

Sistem za uređivanje gena koji je u svom eksperimentu primenio kontroverzni kineski naučnik, otkriven je 2012. godine. Radi pomoću “molekularnih makaza”, menjajući vrlo specifičan deo DNK, bilo da ga iseca, menja ili “podešava”. Uređivanje gena bi potencijalno moglo pomoći u izbegavanju naslednih bolesti uklanjanjem ili promenom problematičnog koda embriona. Stručnjaci, međutim, brinu da će i buduće generacije naslediti nekontrolisane genetske promene.

ISTRAGA

RAD za uređivanje gena je zabranjen u većini zemalja, uključujući i Kinu. U ovoj zemlji dozvoljeno je in vitro ispitivanje ljudskih embrionalnih matičnih ćelija za maksimalno 14 dana. Zato je, po rečima Ksu Nanpinga, pomoćnika kineskog ministra za nauku i tehnologiju, protiv genetičara Jiankuija pokrenuta istraga. Uprava Univerziteta nije bila upoznata sa njegovim istraživačkim projektom, koji je sam i finansirao.

MONSTRUOZNO DELO

STOTINE kineskih naučnika potpisale su pismo u kom osuđuju naučni rad svog kolege.

- Ako je istinit, ovaj eksperiment je monstruozan - piše u pismu. - Uređivanje gena je eksperimentalno i još je povezano sa takozvanim off target mutacijama, koje mogu da se ispolje pre ili kasnije u životu, uključujući i razvoj raka. Ovaj eksperiment izlaže zdravu normalnu decu rizicima u genetskom materijalu bez stvarne neophodne koristi.