ZAHVALjUJUĆI "Novostima", imamo svoj dom. Svoj kutak. Posle tekstova objavljenih u vašem listu dobili smo i nameštaj. Bliži se zima, ali još nismo nabavili drva!

Ovim rečima dočekuje nas petnaestogodišnji Strahinja, najstariji od trojice braće koja su ostala bez roditelja u tragediji koja je 2010. godine potresla Gračanicu. Povijene glave, dok sa Nemanjom (10) i Mihajlom (14) sedi za stolom, najstariji od braće Petrovića kao da stidljivo želi da kaže da su uz pomoć dobrotvora, ali i rođaka, strica Vladimira (63) i strine Zorice (57), ipak postali pravi mali domaćini.

Posle pisanja "Novosti" da mališani, čiji je otac Siniša (37) ispred KBC pucnjem u grudi ubio njihovu majku Biljanu (28) u poodmakloj trudnoći, a potom presudio sebi, nemaju krov nad glavom, kosovsko Ministarstvo za povratak, sa ministrom Daliborom Jevtićem na čelu, izgradilo im je kuću u stričevom dvorištu, u centralnom delu Gračanice.

PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST TROJICE MALIŠANA IZ GRAČANICE: Samo da smo zajedno

U prostranoj dnevnoj sobi, mališane zatičemo u društvu strica Vladimira. Ne zaboravljaju da zahvale i humanitarnoj organizaciji "Majka devet Jugovića" i Opštini Gračanica, koji su im nabavili nameštaj.

- Eto, bliže se i hladnoće, a još smo bez ogreva - zamišljeno govori Strahinja, dok njegov stric Vladimir sleže ramenima.

SLOGA NA pitanje kako se slažu i da li se nekada posvađaju, najstariji i najozbiljniji Strahinja kaže da se sa braćom ne slaže jedino oko fudbala, jer on navija za Zvezdu, a Nemanja i Mihajlo za Partizan. Da bi izbegli "teške reči", utakmice nikada ne gledaju zajedno.

Objašnjava da mališani primaju roditeljsku penziju od 25.000 dinara, koja nije dovoljna da pokrije ni najosnovnije potrebe trojice dečaka, a da isto toliko iznosi i njegova penzija, od koje odvaja da bi im pomogao.

- Mada smo supruga i ja gotovo neprestano kod njih, kako se nijednog trenutka ne bi osećali usamljeno, a ona im priprema hranu i sređuje kuću, dečacima ipak najviše nedostaju roditelji. Jer, najmlađi Nemanja nije imao ni godinu dana kada se desila tragedija koja nam je zauvek promenila živote - govori zamišljeno stric, dok u prostoriju ulazi Zorica, na čiji veseli pozdrav mališani uzvraćaju do tada neprisutnim osmesima.

Vladimir se i dalje pita šta je to njegovog brata navelo da ispali metak u trudnu suprugu, a potom presudi sebi. Kaže da je Sinišina nepromišljenost, pomračenje uma ili šta god, najviše uticala na mališane.

PROČITAJTE JOŠ - Pokloni braći iz Gračanice za bolju budućnost

- Brata i snahe, nažalost, nema i ne možemo da ih vratimo, ali ova deca ni za šta nisu kriva, a ipak pate. Ma koliko god im suprug i ja udovoljavali i zaista prenosili pravu pravcatu ljubav, jer su naša deca odrasla i ne žive više s nama, osećam da ih tišti ta tragedija i da se pitaju zašto se to desilo. Kako odrastaju, čini mi se da su sve svesniji toga jer me čak povremeno i pitaju za neke detalje iz života roditelja ili nešto o svojoj pokojnoj majci - brišući suze priča strina Zorica, zahvaljujući kojoj kuća trojice braće blista od čistoće.

Braća Petrović sa strinom i stricem ispred nove kuće

Volela bi, kaže Zorica, da i njihove duše zasijaju od radosti, da izrastu u čestite i vredne ljude i da jednoga dana steknu porodice koje će im biti oslonac i uteha kako bi zaboravili sve nedaće iz detinjstva.

- Iako su malo više ćutljivi, dečaci su vredni i pametni. Dvojica starijih su vrlo dobri đaci, a najmlađi je odličan. Svakodnevno se, ipak, samo molim da postanu čestiti ljudi i da im budućnost donese sreću koju su im roditelji, nažalost, uskratili - dodaje strina.

Dok svi zajedno izlaze iz kuće, najstariji Strahinja s ponosom pokazuje lepo uređeno dvorište sa cvećem, koje su, kaže, uredili zajedno sa stricem i strinom. Ipak, njegov dve godine mlađi brat priznaje da mu je zanimljivije da se "bavi telefonom", ali da ne propušta ni školske zadatke i učenje.

- Naša dva sina i kćerka su osnovali svoje porodice, tako da sam se maksimalo posvetila ovim dečacima. Volim ih kao da su mi pravi sinovi, a i oni mene zovu mama - poverava nam se na kraju suznih očiju Zorica dok nas sa dečacima ispraća iz dvorišta.


ZAHVALNOST

ZAHVALNI donatorima koji su im sagradili kuću i opremili je, braća Petrović ne zaboravljaju ni lokalne medije koji su ih, kažu, često posećivali. Zaposleni u Radio Gračanici, na primer, kupili su im mobilne telefone.

- Ove godine za Božić, posetio nas je predsednik Opštine Srđan Popović i doneo nam pečenje za praznik i druge poklone za dečake - dodaje stric mališana.