SVAKE srede po podne u Novoj Pazovi održava se važan skup - Udruženje aktivnih žena dogovara na koju će narednu manifestaciju otići!

Milosava Beba Beković predsednik je čuvenog "Aktiva žena Nove Pazove" i ponosno ističe da postoje duže od 25 godina, koliko su i zvanično registrovane u APR. Etno-manifestacije nezamislive su bez dolaska vrednih Pazovčanki koje vole da putuju, ali i da se druže.

- Na sastanku sredom se dogovorimo gde putujemo i podelimo zadatke - kaže Beba. - Ovo je bila burna godina i svakog vikenda smo imale događaje od "Fijakerijade" do "Dana ruzmarina". Posle druženja u Inđiji i Beočinu - malo ćemo se odmoriti.


PROČITAJTE JOŠ:
SVETSKI FOND ZA PRIRODU: Zemlja izgubila 60 odsto divljih životinja za 44 godine

Jezgro udruženja su iskusne domaćice, često bake, koje znaju da vezu, heklaju, štrikaju i kuvaju, ali i da urede štand na kojem pokazuju svoje umeće. Svaki njihov nastup je zapažen, svi kolači pojedeni i ručni radovi prodati, a nedavno su dobile i nagradu za belu košulju iz 19. veka, ručno rađenu i tkanu.

- Naša članica je košulju nasledila od svoje bake i kada se pojavi na izložbi, bude prava atrakcija - ističe Beba. - Gotovo da nije bilo manifestacije na kojoj nismo nastupale, a spremile smo i sremačku nošnju, koju možemo da napravimo svima koji to žele. Ipak, izdvojila bih nastup u Lapljem Selu, gde smo nastupale na trodnevnoj manifestaciji "Tradicija nas je očuvala". Toliko su nas divno primile žene iz tog kraja, pa je susret bio izuzetno emotivan, jer one ne žive opušteno kao mi u Sremu. Vodili su nas u Pećku patrijaršiju i Dečane i jedva čekamo da one dođu kod nas.

Pazovčanke sarađuju sa 25 udruženja žena od Kosova do Vojvodine i istočne Srbije do Republike Srpske i svi se rado odazivaju pozivima na druženje. Opština uvek obezbedi prevoz, a one obuku majice, spakuju nošnju, radove, kolače i krenu na put.

- Pokušavamo da sačuvamo rukotvorine od zaborava, pa ne čudi što je najviše penzionerki, jer mladi danas samo pipkaju telefone u rukama i sudaraju se na ulici - naglašava Beba.

- Najlepši deo svega je što se družimo, putujemo i upoznajemo ljude.


PROČITAJTE JOŠ:
VREMENSKA PROGNOZA: Stiže li kraj miholjskog leta?

ŠTA RADE SA NOVCEM?

SVE pare koje zarade od prodaje kolača i ručnih radova čuvaju, a jednom godišnje, u martu, organizuju tombolu na kojoj uzmu lep novac.

- Od toga plaćamo putovanja, pa smo tako ove godine bile 10 dana na Tari, a lane u Vrnjačkoj Banji, pre toga u Sokobanji - kaže Beba. - Spajamo lepo i korisno.