BOG na nebu, kum na zemlji, ili Bog pa kum - davno je kod nas prihvaćeno načelo po kojem je kumstvo kao svetinja. A još ako je kum kralj!

Mariju Jovanović (84), iz Zavlake kod Krupnja, kraja podno Cera, gde je raskrsnica Jadra, Podrinja, Pocerine i Kolubare, krstio je, kao deveto žensko dete Vladimira i Cvete Lukić, kralj Aleksandar Karađorđević.

Kralj-kum poklonio joj je na krštenju šest zlatnika "napoleona", zlatan lančić i sveću s trobojkom. Ovo "kraljevsko trojstvo" i čin krštenja ušli su u trajno pamćenje ne samo Marije i njene porodice, već i čitave Rađevine.

Pročitajte još: Kralj Aleksandar glavom platio samostalnu politiku

MARIJA, i dalje krepka i zdrava, vredna i marljiva domaćica, u vreme komunističkog jednoumlja, što nije bilo ni lako ni jednostavno, ponosila se kumom Aleksandrom.

- Kako ne bih kada mi je, uz sve to, naš dragi kralj nadenuo ime po kraljici Mariji, njegovoj ženi - priča, za "Novosti", Marija Jovanović. - Moji roditelji su vazda voleli da pričaju o krštenju kod kralja. Ljudi ovog kraja, koji su voleli i kralja Aleksandra i kralja Petra i njihove supruge Mariju i Zorku, upijali bi svaku reč koja je svedočila o tom krštenju za pamćenje. Karađorđevići su, u istinskom smislu, bili i ostali moje duhovno srodstvo.

Pročitajte još: Kralju Aleksandru Karađorđeviću došla glave versajska Evropa

STARINA Živan (87), Marijin suprug, kaže da mu nije bilo lako da je osvoji, jer je bila i lepa, i iz dobre kuće, a povrh svega kraljevo kumče. Bio je siromah, pa nije imao para da plati kola na vašarima, a ona je uvek igrala do kolovođe.


Marija i Živan žive srećno u braku skoro sedam decenija


- Nisam se predavao, pa sam koristio prela, da igram do Marije, trudio se da me zapazi bolje i lepše, i, eto, uspeo sam. Srećan sam sa njom u braku skoro sedam decenija. Živimo u slozi, ljubavi i razumevanju svih ovih decenija. Srećni smo i ponosni na svoja dva sina i njihove porodice. Očuvali smo, na najbolji način, tradicionalne vrednosti porodice i braka, onako kako je kralj blagoslovio Mariju na venčanju. Baš nam se sve dalo, a lepa nam je i starost.

ŽELjA

MARIJI je, kako kaže, ostala velika želja da je neko upozna sa potomcima kuma Karađorđevića.

Veruje da će joj se ta želja uslišiti i da će je s mlađim Karađorđevićima upoznati vladika šabački Lavrentije, veliki prijatelj, poštovalac i drag gost Karađorđevića i na Belom dvoru i u rasejanju, kad mu vreme dozvoli.