DA Bački ručak običan, ima red svoj logičan..., potvrđeno je, između ostalog, na drugom gastronomskom festivalu "Ukusi Vojvodine", koji je uz učešće 130 izlagača, dvostruko više nego lane, održan minulog vikenda u Limanskom parku u Novom Sadu. Mali proizvođači i prerađivači hrane, kao i majstori varjače iz restorana tradicionalne kuhinje, predstavili su autentična jela. Tako su posetioci imali priliku da degustiraju supu od fazana, sekelji gulaš, perkelt od štuke, paprikaš od petla, rezance s makom, gomboce, štrudle...

- Želja je da se setimo starih, zaboravljenih ukusa, tradicije i jela koja su pripremale naše bake, a tu su i specijaliteti pripremljeni na moderan način. Najvažnije je da se promoviše kvalitetna hrana - kaže Nataša Budisavljević, organizatorka manifestacije.


PROČITAJTE JOŠ:
Ukusi Srbije od Čikaga do Milvokija

Tako je Gorana Čubrilo iz Bačke Palanke donela kiselo testo i štrudle s makom i orasima, Jelica Janković iz Neština predstavila "sremački zalogaj" od ajvara, sok od paradajza, pekmeze i džemove raznih ukusa, Tatjana Avramov iz Bečeja organsku proizvodnju i slatko od malina, kupina..., Miloš Todorović iz južnog Banata razne sireve, Ana Dolovac iz Futoga sušene voćne rolnice i matični voćni sirup bez šećera, Valerija Ćuzda iz Srbobrana pikantne kobasice, a Olivera Todorović iz Novog Sada posuđe od zdravog, medicinskog materijala, koji četiri puta produžava svežinu namirnica u špajzu.

PROČITAJTE JOŠ: Šveđanin našao ljubav u našoj zemlji: Zbog Srpkinje Tanje postao sam Srboljub

- Tradicionalna vojvođanska kuhinja je širok pojam, pošto je mnogo naroda boravilo i sada boravi na ovim prostorima, i svaki je ostavio svoj pečat na nekom od recepata. Najčešće se to odnosi na jela od namirnica koje su bile u svakom domaćinstvu - kaže Vince Horvat, kuvar iz Srbobrana iz udruženja "Citadela", koji je pred posetiocima u tri oranije pripremao ovčiji i svinjski gulaš na mađarski način. - Ide red mesa, pa red luka, u oraniju namazanu mašću, a zatim so, biber i paprika. Ništa više. Kuva se i proba, pa se tako dodaje paprika "na ukus". Ima gulaša 100 kilograma.

U Limanskom parku upriličena je i organska pijaca


Kulinarsko umeće pokazalo je 100 kuvara iz cele Srbije, kao i desetorica iz Rumunije, koji su pod nadzorom sudija ukrstili varjače na internacionalnom takmičenju "Vojvođanski kulinarski kup". Kuvali su po zadatku moderna jela na vojvođanski način sa tradicionalnim namirnicama i pripremali rečnu ribu, testa, deserte.

Gorana Čubrilo iz Bačke Palanke sa slatkim proizvodima


DVODNEVNO UŽIVANjE

POSETIOCI su mogli da uživaju i u celodnevnom muzičkom i zabavnom programu. Na binama su se nizali koncerti rok i pop muzike, klasičnih nota i tamburaša. Mališani su učili stare zaboravljene igre, klikerali se, takmičili u skakanju u džakovima, preskakanju vijače...

Deo dvodnevne manifestacije bio je i "Humanitarni špajz", akcija prikupljanja hrane, koja će biti donirana Kolu srpskih sestara Eparhije bačke iz Novog Sada.