UKUSI ŠAMPANJA KRAJ DUNAVA: Godinama radio širom sveta, a sada želi da otvori restoran u Novom Sadu

S. BAJIĆ

04. 09. 2018. u 22:02

Svetski putnik i iskusni kuvar Saša Gijom (25) želi da otvori francuski nacionalni restoran u Novom Sadu. Želim da Srbima predstavim kuhinju mog rodnog grada Remsa

УКУСИ ШАМПАЊА КРАЈ ДУНАВА: Годинама радио широм света, а сада жели да отвори ресторан у Новом Саду

Aleksandar Ćirić, Saša i Sanja Nikolić

MOJ život je potreba za neprestanim kretanjem, verovatno zato što sam tako mlad. Možda se ta filozofija promeni za pet ili 10 godina, videćemo... Međutim, do tada želim da sam u pokretu, da često menjam mesta boravka i posećujem lokacije koje mi se dopadaju.

Tako govori Saša Gijom (25), kuvar iz Remsa, grada na severoistoku Francuske u oblasti Šampanja - Ardemi, koji već nekoliko godina zaredom, raznim vrstama prevoza stiže na željene meridijane, među kojima mu se novosadska obala Dunava posebno dopala.

- Prvi put sam u Novom Sadu bio u decembru 2015. godine, kada smo moj drugar Simon i ja kajakom posle dva i po meseca doveslali iz Nemačke - kaže Saša. - Našli smo utočište na katamaranu, "Dunavskom raftingu" kod kapetana Aleksandra Ćirića Ćire i Sanje Nikolić, s kojima smo se sprijateljili i posle nekoliko dana boravka vratili se kući. Ostavili smo kanu u Novom Sadu, da bismo dogodine mogli da nastavimo spust do Crnog mora.

PUT U "BAGAŽU" ima samo neophodne stvari, da bi ga lako poneo. - Ranac stavljam na leđa što nije problem na mopedu. Kada sam kupujući "tomos" u probnoj vožnji prošao kroz polje suncokreta pocepao sam pantalone što je bio znak da "moram" da ga kupim. Volim da čitam. Volim istoriju, ali i priče o romantičnim tipovima koji putuju po svetu - priča Saša.

Prvi susret sa Novosađanima za Sašu je bio presudan. Jer, znao je odmah da je našao posebno utočište i, kako naglašava, divne ljude s kojima lako nalazi zajednički jezik. Ove godine je dvonedeljni boravak na Ribarskom ostrvu i Šodrošu protkao i šetnjama po Fruškoj gori, posetom znamenitostima grada, ali i manjih mesta u okolini.

- Volim atmosferu u Srbiji. Stranac sam, ali osećam slobodu. Ljudi mi kažu da to nije realno, ali ja ipak sa strane vidim koliko je to ovde stvarnost. Mali broj ljudi nije nasmejan. To su iskreni osmesi. Imam prijatelje, kapetana Ćiru, Sanju i Jugu kojima bezrezervno verujem.

U prethodnih šest godina radio je po restoranima u Francuskoj, Španiji, Engleskoj... pa stigao čak i do Japana, gde mu je, kako kaže, bilo najteže, jer je dnevno provodio i po 12 časova uz šporet s varjačom u ruci.

- Stekao sam sjajna iskustva, a želja mi je da otvorim mali restoran, ovde u Novom Sadu. Francuski, naravno. Pripremao bih jela na roštilju uz krompire i francuski klasičan sos po mojoj recepturi. Srbi obožavaju dobru hranu, pa želim da predstavim francusku kuhinju i gril na moj način. Ovde je dobro, kvalitetno meso, našao sam i sjajne domaće sireve i vina po selima na Fruškoj gori, tako da imam odličnu osnovu.


POLAZAK Saša Gijom

Za tu svrhu, Saša je u Rumi za 200 evra kupio moped, "tomos automatik", proizveden 1987, ali izgleda "kao nov".

- Obavio je posao, a njime se vraćam u Francusku. Putovaću do Nemačke uz Dunav, putem kojim idu biciklističke ture. Lagano i opušteno. Samo da moj "automatik" izdrži. Izradio sam mapu i izračunao da će mi za taj put biti potrebno od 12 do 14 dana. U Novi Sad planiram da se vratim za najkasnije dva meseca i da konačno, otvorim svoj restoran. Nadam se na moju i na radost Novosađana - zaključio je Saša.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Анти Антифа

05.09.2018. 08:11

Тај мора да ради од 10 године,јер је како сте написали "годинама радио широм света"

Sanja

06.09.2018. 09:33

@Анти Антифа - Radi od 14 te godine.Njegov stariji brat ima restoran u FRancuskoj...

Срђан

05.09.2018. 08:44

Ја ћу бити тај који ће са задовољством доћи у ресторан.