BUREK MORA DA SE JEDE VRUĆ: Nišlije obnovile manifestaciju posvećenu omiljenom doručku mnogih generacija
17. 08. 2018. u 18:02
Tokom vikenda ovaj specijalitet će, uz domaćine, spremati Grci i Bugari
Milan Savić
TESTO u njegovim rukama kao da je živo, samo što ne poleti, ali na kraju ipak završi tamo gde mu je i mesto, u zamašćenoj tepsiji, najčešće ispunjenoj sirom ili mesom. Milan Savić (32) iz Niša već pola svog života pravi burek, pa nije ni čudo što je jedan od najboljih majstora mnogima omiljenog doručka, koji je na ove prostore doneo 1489.godine pekar Mehmed Oglu iz Turske.
PROČITAJTE I:Čiji su burek i baklava?
Nišlije su ove godine obnovile manifestaciju "Dani bureka", pa će tokom vikenda ovaj specijalitet spremati najbolji majstori iz grada na Nišavi, ali i iz Grčke i Bugarske.
Milan nam otkriva da mu za svaku koru treba po minut "žongliranja", a gledajući kako on to radi svako prosto poželi da se prihvati testa. Ali, osim želje, za ovu majstoriju potrebno je i mnogo prakse.
- Zna se da je najbolji vruć burek koji se pojede u roku od pet minuta, a za njegovu pripremu potrebno je da testo najpre odstoji dva sata. Inače, testo se pravi od brašna, soli i vode i tu nema nikakve tajne - priča Milan koji u pekari "Branković", gde je počeo da radi još kao srednjoškoloc, dnevno napravi 100 tepsija bureka.
- Testo zatim treba "otvoriti", a za to je potrebna masnoća, biljna ili životinjska. Onda dolazi sklapanje, gde se od četiri kore filuju dve i tako upakovano se ubacuje u tepsiju i peče dok ne dobije onu finu koricu - otkriva nam Milan.
Tehnolog Jelena Todorović Stevanović kaže da je svaka od ovih faza bitna i ako se jedna ne uradi kako treba bureku nema spasa.
- Onda se dobija samo testo sa sirom, a to nije isto što i burek - kaže Jelena, koja dnevno mora da isprati pravljenje 800 tepsija bureka.
I nije ona jedina žena u ovom procesu, već su u pekari ponosni i na Suzanu Todorović, jednu od malobrojnih ženskih majstora bureka.
- Kažu da smo pedantnije, ali ne verujem da Nišlije mogu da primete da li je burek pravila muška ili ženska ruka - kolegijalna je Suzana, koja se ovim zanatom bavi već 27 godina, a burek često sprema i svojim ukućanima.
U Nišu se burek može kupiti u stotinak pekara, a gde je najbolji to je večna tema za dokone i site. Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara, kaže da se cena kreće od 60 do 100 dinara za "četvrtinu" i da ona nije realna, ali da konkurencija čini svoje.
- Da bi kvalitet bio ujednačen, trebalo bi da košta 120 dinara - kaže Vukadinović, ponosan na svoje kolege koji su kroz vekove sačuvali originalan recept Mehmeda Oglua.

TRAŽENI MAJSTORI
TRŽIŠTE radne snage u Sloveniji, zapadnoj Evropi ili Kanadi i SAD vapi za dobrim majstorima bureka. Ukoliko se to nastavi, Nišlije u šali kažu da ćemo morati da "uvozimo burek".
- Imamo dobru saradnju za Hemijsko-prehrambenom školom koja planira da poveća broj mesta na pekarskom smeru - kaže Vukadinović.
- Od majstora se očekuje da ume sa testom, ali i da je izdržljiv, jer posao zahteva stajanje na nogama tokom celog radnog vremena.
Rmm
17.08.2018. 18:49
uh burek kod micka, prste da polizes
Нутриционо веома лоша храна, за здравље и линију погубна.
@Милош - Burek nutriciono losa rana? Izvini jelena dj. nisam te prepoznao...
Ko jede manje od kilo bureka nije za ništa što bi rekli naši stari. Svaka čast takmičarima I majstorima ali jedan je Trpković
Uffffff. Vruc burek ujutro jos ako je doooobar. To je prava stvar. Zivim u BG-u ali mislim da Nis ima bolje pekare a o rostilju da i ne pricamo. Pozdrav nislijkama i nislijama.
Komentari (9)