FILM "Ti si mene za oko zapala", koji govori o ženama u rudarstvu, sniman je u jamama "Četvrti blok", "Jelovac", "Strmosten" i "Senjski rudnik", i upravo je završen. Bavi se položajem žena u patrijarhalnoj sredini i njihovom ambicijom da se profesionalno ostvare, kao i potrebom da budu voljene. Filmska ekipa koristila je poseban, takozvani opservacioni pristup. Nisu uzimali izjave od žena, već su njihove živote pratili u realnom vremenu.

Jedno od pitanja koja su pokrenuli je i zbog čega žene nemaju beneficirani radni staž iako silaze u jamu.

- Film govori o tome da su žene rame uz rame s muškarcima, odnosno da je njihova uloga da kontrolišu kvalitet i uslove rada. Iako obavljaju poslove koji nisu toliko fizički naporni, njihov silazak u jamu, u tamni i opasni prostor, ono je što je nas privuklo. Mi smo sa njima silazili u jame i nije nam bilo svejedno. Nismo ni znali koje nas sve opasnosti vrebaju. Čak su nam i rudari kazali da svaki put kad uđu u jamu ne znaju da li će iz nje izaći - kaže, za "Novosti", producent i reditelj filma Nataša Janković.

Ona dodaje da je ključ uspeha filma to što su Marija Đoković, koja je radila fotografije, i ona, žene, zbog čega su junakinje filma odlično sarađivale sa njima. To im je, smatra producentkinja, bila glavna prednost, apsolutno su uspele da dopru do njih.

Pročitajte još - Žene u jami više nisu baksuz

- Kada smo prošle godine istraživali i pisali za projekat želeli smo da Jasmina Simić, koja je tada bila na poziciji upravnice kopa "Vodna", napreduje i postane upravnik jama "Vodna", "Strmosten" i "Jelovac". Ove godine smo to doživeli, jer je ona sada postala upravnica pošto menja kolegu koji je na godišnjem odmoru - dodaje producentkinja.

Mariji Đoković osećanja su pomešana, jer joj je s jedne strane drago, a sa druge žao što je snimanje završeno.

Inače, njen prvi posao bio je snimanje fotografija u seriji "Čizmaši".

PRIZNANjE

- Od fotografija koje sam radila pre dve godine napravili smo izložbu u Beogradu, koja je bila i na američkoj Nacionalnoj geografiji, a za koju je srpska Nacionalna geografija dobila nagradu. Ovo mi je četvrto leto u rudarskom naselju. Istraživanje je trajalo malo duže, jer sam prvo radila seriju fotografija, a potom smo obilazili lokacije. Upoznala sam mnogo ljudi i stvarno mi je bilo lepo sa njima - kaže Marija Đoković.

KAD MOGU BALERINE...

Žene koje rade u rudniku kažu da bi država trebalo da shvati da je to najteža grana industrije. Da one treba da izdrže da rade u teškim uslovima i da im beneficija od dva meseca po godini radnog staža više ništa ne znači.

- Ako balerine mogu da odu u penziju sa 50 godina i da se izjednače sa našim kopačima koji imaju beneficiju od šest meseci po godini staža, mi ćemo da pokrenemo inicijativu kako bi takva beneficija važila i za nas. Pogotovo što u Srbiji nema mnogo žena koje silaze u jamu. Pored toga, dolazile bi mlade žene i imali bismo kontinuitet - ispričala je, za naš list, Slađana Stojadinović, geološki tehničar iz "Resavice", u jednoj od reportaža o ženama koje se bave ovim teškim poslom.