DA nema prastarog rudarenja, koje nas je učilo i našim tehnikama, ne bi bilo današnjeg sveta. Ako bi kamarati prestali sa radom, brzo bismo se vratili u kameno doba...

Sa tim motom, verom u još bolje sutra za njih i njihove familije, u Preduzeću Rudnik i flotacija "Rudnik" na istoimenoj planini, "krovu" Šumadije iznad Gornjeg Milanovca, proslavljen je Dan rudara.

- Živimo sa rizikom od gubitka hranilaca naših porodica. Ali, sve je manje tog rizika, ne daj bože nikom da strada u oknu - kažu Nataša Jakovljević i Jelena Krnjajić, čiji muževi Ivan i Srđan rade u ovom rudniku.

Na proslavu Dana rudara Jakovljevići i Krnjajići došli su sa svojom decom, Hristinom i Stefanom, odnosno Aleksom i Darkom. Da praznik bude još svečaniji, ali i da od malena vide zašto se za rudarski hleb kaže da ima "devet kora".

Pročitajte još - "Srećno" i za veću platu

I mada mnogim podzemnim kopovima, za razliku od površinskih, prete gašenje, "Rudnik" je za Srbiju najsigurniji, što zbog dobrog iskopa rude, što zbog redovnih plata. Iz utrobe Zemlje, više od 400 metara pod ulazom i natpisom "Srećno", iskopavaju se olovo i cink, pa i srebro. U "Rudniku" je sada zaposlen 461 radnik. Ima i pečalbara, Makedonaca. Došli su ovde da zarade penziju jer su rudnici u kojima su radili u Makedoniji - ugašeni. Radnika će trebati još više, jer je ovo verovatno jedini srpski rudnik sa podzemnim kopom koji raste i ima sve šanse za napredak. Naime, sav koncentrat olova i cinka plasiraju u Kinu.

- Najiskrenije, ako žele neka to provere i sve nadležne institucije: svaki naš dan, a ne godina, drugačiji su, bolji od prethodnih. Lane smo našli 192.000 tona nove rude, a za samo šest meseci ove godine 220.000 tona. Ne samo naša želja, nego istraživanja i tačna procena su milion tona rude na Rudniku godišnje! Eksploatacija, proverena po svim važećim standardima od kojih ne odstupamo, može početi već za mesec dana. To znači povećanje proizvodnje za "Rudnik i flotaciju" za duži vremenski period. Sledi kupovina opreme za Flotaciju od još 300.000 evra, novi kamioni, bušilice, bageri za podzemne kopove - najavljuje Aco Ilić, generalni direktor ove firme.

Privatizacija rudnika, prodajom kompaniji "Kontango" 2004. zvanično spada u jednu od deset najboljih, najuspešnijih u Srbiji. Od 1992. do privatizacije 2004. "Rudnik" je bio na ivici poslovnog ambisa. Sada su plate, iskop i prerada rude višestruko veći, zaposleno je mnogo radnika... Ovo je jedna od retkih privatizovanih firmi u Srbiji u kojoj se profit reinvestira u njen razvoj, umesto da se novac iz nje izvlači.

Direktor Aco Ilić


PLATE

NAJBOLjI rudari zarađuju hiljadu evra mesečno, prosečna plata svih nas zaposlenih je 61.000 dinara. Plate rudarima su, u odnosu na prošlu godinu, uvećane za 20 odsto. Povreda u "Rudniku" nekada je godišnje bilo više od 30, nažalost i sa smrtnim ishodom. Sada, godišnje do pet i to lakših, ali sve i to zavisi od ljudi. Kad ulazite u jamu, na više od 400 metara pod površinom Zemlje, svako se suoči sa tim strahom i čuva se profesionalno od njega, uz svu našu zaštitu - kaže Aco Ilić.

NAGRADE ZA GODINE VERNOSTI

TRI najbolja rudara ovog rudnika u prošloj godini, koji po odluci državnog žirija dele prvo mesto su: Momir Živković, Bogoljub Radovanović i Milija Kanjevac. Nažalost, niko od njih nije mogao da bude na dodeli tih priznanja, zbog obaveza na centralnoj ovogodišnjoj proslavi Dana rudara u RTB "Bor". Nagrađeno je 38 radnika za deset, 20, 30 i dvojica za 40 godina staža. Za četiri decenije, vezane za utrobu Šumadije, nagrađeni su Zoran Bakić i Dragan Petrović Ćide.