NEKADA je belmuž, koji se pravi od mladog sira i kukuruznom brašna, bio osnovni obrok pastira, ali Svrljižani tvrde da nije reč samo o hrani, već i o afrodizijaku. Ovogodišnja "Belmužijada" okupila je više od 50.000 gostiju, a tokom ove tradicionalne manifestacije, koja se održava 13. put, pojede se čak šest tona ovog specifičnog jela. U ta stimulativna svojstva belmuža veruje i narodni poslanik i predsednik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić, koji očekuje da ćemo zahvaljujući "Belmužijadi" za devet meseci biti bogatiji za najmanje 1.500 beba.

Bogat zabavni i sportski program, ali i tradicionalni specijaliteti, svake godine privuku veliki broj turista iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Slovenije i Rumunije, koji imaju priliku da probaju zaboravljena jela podno Svrljiških planina. Predsednica opštine Jelena Trifunović kaže da u pripremi i realizaciji "Belmužijade" učestvuju sve mesne zajednice.

Pročitajte još - Publika u horu sa Draganom

- Kada smo počinjali pre 13 godina, nismo ni sanjali da će belmuž privući toliki broj ljudi. Naša opština je u ovim danima praktično centar Balkana, a finansijska korist je takođe motiv više da svake godine budemo sve bolji. Poseti nas od 50.000 do 60.000 ljudi, pa nije teško izračunati koliko se zaradi - kaže predsednica opštine, koja je bila i član žirija za ocenjivanje najboljih kolača, peciva i pita, i priznaje da joj je to bio baš težak zadatak, jer su Svrljižanke odlične kuvarice.

I narodni poslanik Milija Miletić ima "svoju matematiku", koja kaže da će za devet meseci biti najmanje 1.500 više beba.

- Računica je jasna, i to mi Svrljižani najbolje znamo. Belmuž je odličan začin za ljubavni život, a "Belmužijada" idealna prilika za nova poznanstva i zabavljanje - kaže Miletić, i dodaje da je manifestacija prerasla smeštajne kapacitete koje trenutno imaju i da je potrebno više ulaganja u taj segment.

Priprema belmuža

Koliko je tačno svojstava koja mu se pripisuju, teško da će bilo ko priznati, ali ovaj specijalitet svi rado jedu. On se već godinama prodaje po istoj ceni - 100 dinara za porciju.

MUŠKA POSLA

PRIPREMA belmuža je muški posao, ali Svrljižanke kažu da to nije fer, jer zapravo njima treba zahvaliti na tome što se on sačuvao.

- Mi pravimo sir koji je osnova dobrog belmuža. Pripremimo i kazan i drva za loženje. Posle kažu "muški posao", a mi sve pripremimo - kažu Svrljižanke.