PORODIČNA kuća u selu Zaklopača, nadomak Beograda, za štićenike Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj od ponedeljka je opremljena novim nameštajem. Četvoro mladih ljudi, koje život nije štedeo, više neće spavati na starim krevetima, sedeti na pocepanim stolicama... Zahvaljujući Fondu humanosti Kompanije "Novosti" i Kompaniji "Forma ideale", oni će, prvi put, osetiti svu toplinu uređenog doma.

- Baš mi se sviđa - pokazuje nam svoju sobu Gorica.

- Lepo je - ponosno kaže Džoni i otvara vrata sobe koju deli sa Stefanom i Radovanom.

Ovi mladi ljudi već neko vreme žive u "malom porodičnom domu" pored Grocke. U domskom okruženju pokušavaju da vode samostalan život, a uz usmeravanje mentora brinu o budžetu, kupovini, pripremanju hrane...

- Suština je da im pomažemo da se osamostale, da steknu životne veštine kako bi kad odu odavde nastavili normalan život - objašnjava nam Ljiljana Mijović, savetnik u "Programu beneficiranog stanovanja". - Pomažemo im u pronalaženju posla. Iako su osobe sa invaliditetom, svi iz ove grupe su zaposleni.

Gorica već godinu dana radi kao kuvarica, Stefan i Radovan su čuvari, a Džoni je zaposlen u preduzeću za asfaltiranje puteva.

- Nedavno sam došao ovde iz doma "Drinka Pavlović" - kaže nam Džoni. - Odmah sam počeo da radim. Mi smo kao mala porodica. Družimo se, izlazimo, kuvamo... Često idemo u šetnju po Grockoj, bez vodiča, naravno. Sve sami radimo. Svako ima svoje zaduženje, a ja sam, na primer, majstor za špagete. Kao da smo sami u kući. Voleo bih kad bismo dobili kompjuter, ali ni u Centru ih nemaju dovoljno.

Pročitajte još - FOND HUMANOSTI "NOVOSTI": Prsluk za spas Miličinih pluća

Kuću od 60 kvadrata i plac od 60 ari u Zaklopači Centar je dobio na poklon.

Ljiljana Mijović sa Džonijem i Goricom

- Štićenici ovde ostaju dve godine - kaže Snežana Milovanović, koja radi na razvoju usluge beneficiranog stanovanja. - Pripremamo ih za samostalan život, da kasnije sebi mogu da obezbede stan, hranu, novac za stanarinu... Neke od njih poznajemo još od predškolskog uzrasta. Bili smo uz njih dok su završavali osnovnu, pa srednju školu, a sad smo zajedno i ovde. Zaista smo ponosni na ove mlade ljude koji traže svoju šansu. Presrećni smo kad ih ispratimo u samostalan život i zato je ovaj period kada ih učimo kako da koriste svoje snage poseban.

Za mlade, ma koliko bolno bilo, kažu naše sagovornice, najbolje rešenje je da, po izlasku, ostanu bliski sa članovima svoje porodice.

- Većina štićenika o povratku u prirodnu porodicu ne razmišlja, rane koju su im nanete kada su ostavljeni još ih bole. Pokušavamo da im objasnimo da iako su u jednom periodu bili daleko od najbližih, nisu ih izgubili zauvek. Učimo ih da je život borba i da treba da idu pravim putem. Deca koja su odrastala u porodičnom okruženju nemaju takvu snagu kao ova - zaključuje Snežana Milovanović.


LIDERI DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI

- KOMPANIJA "Forma ideale" nastavlja saradnju sa Fondom humanosti "Večernjih novosti" na projektima društvene odgovornosti - kaže Nikola Ružičić, rukovodilac službe za odnose sa javnošću "Forma ideale". - Posle nekoliko akcija, koje su sprovedene pod sloganom "Humanost na delu - priče iz Srbije", ovog puta smo zajedno opremili stambeni prostor u kome su smešteni štićenici Centra u Zvečanskoj.


Opremljene su dve spavaće sobe, jedna radna prostorija i kuhinja, tako da u potpunosti zadovoljavaju potrebe štićenika. "Forma ideale" je jedan od lidera u proizvodnji nameštaja, ali i jedan od lidera u društvenoj odgovornosti u našoj zemlji.