PRINCEZA Jelisaveta Karađorđević prodala je vilu "Crnogorka" u Užičkoj 1 na Dedinju! Novi vlasnik, prema podacima katastra, jeste "Princes park d.o.o." iz Zemuna. Njen zastupnik Slobodan Petrović, bivši direktor "Imleka", rekao je, za "Novosti", da je kupac vile i placa zapravo jedan engleski investicioni fond. Otkrio je i da će "Crnogorka" biti srušena, a da će na otkupljenom zemljištu biti izgrađeno više manjih vila.

Ovu vilu u Užičkoj 1, u zoni rezidencijalnih objekata na Dedinju, princeza Jelisaveta i njen rođeni brat Aleksandar dobili su u procesu restitucije krajem 2013, a do početka jula 2014. u njoj je bila Ambasada Crne Gore. Koliko je koštala, ostaje tajna, ali je u oglasu agencije navedena početna cena od 3.990.000 evra.

- Cena vile i ukupno 1,4 hektara zemljišta bila je mnogo viša, a kupac je engleski investicioni fond - potvrdio je Petrović. -

Pročitajte još - Otvorena izložba Jelisavete Karađorđević u Kruševcu

Budući da je vila "Crnogorka" u lošem stanju, novi vlasnici nameravaju da je sruše i izgrade kompleks manjih vila. U toku je izrada projekta, a radovi bi trebalo da počnu sledeće godine.

Agencija za restituciju je prvostepeno rešenje o vraćanju vile "Crnogorka" donela u junu 2013, na osnovu zahteva koji su naslednici kneza namesnika Pavla Karađorđevića i njegove supruge kneginje Olge podneli 8. novembra 2012. Rešenje je postalo pravosnažno krajem 2013. i od tada do polovine naredne godine trajali su pregovori da se Ambasadi Crne Gore obezbedi adekvatan smeštaj u Beogradu. Vlade Srbije i Crne Gore potpisale su Sporazum o reciprocitetu, po kom su razmenjene nepokretnosti, pa je Crna Gora dobila kuću u Čakorskoj 2, takođe na Dedinju.

Jelisaveta Karađorđević,foto V.Danilov

Vilu "Crnogorku" kupila je kneginja Olga, marta 1940. Želela je da se ona i knez Pavle, kada prestolonaslednik Petar postane punoletan, presele u dvorac na Brdu kod Kranja, a da ovde borave kada su u Beogradu. Jelisaveta je prve četiri godine života provela u ovoj vili.

JELISAVETA ODUSTALA OD OBNOVE

PRINCEZA Jelisaveta prvi put je posetila vilu "Crnogorka" početkom devedesetih, posle povratka u zemlju nakon pola veka izgnanstva. Posle odluke o restituciji, nameravala je da vilu obnovi. Čak je i pozvala sina Nikolasa Balfura, inače arhitektu, da proceni u kakvom je stanju. Zašto je odlučila da je proda, pokušali smo da saznamo od advokata Dušanke Subotić Homen, koja joj je u procesu restitucije bila zastupnik.

Vila "Crnogorka" u Užičkoj 1,foto P.Miilošević

- Princeza je trenutno na putu - rekla je Subotić Homenova. - Njena želja je da se razlozi i podaci o tome zašto je i kome prodala kuću i plac ne otkrivaju. Jer svako ima pravo da proda svoju imovinu kome hoće.