MADA su imale ponuda i novca da svoj letnji odmor provedu negde na Jadranu, Egeju ili nekoj drugoj poznatoj destinaciji, Raba Bauman (70), koja decenijama živi u Nemačkoj, i njena prijateljica Sevda Jelčin (65), koja je još kao dete sa roditeljima otišla u Tursku, odlučile su da deo jula budu u svom rodnom Novom Pazaru i da zajedno sa humanitarcem Hidom Muratovićem obiđu nekoliko siromašnih i usamljenih starica, popiju sa njima kafu, podrže ih i uruče im vredne donacije.

Između ostalih, obišle su Fehu Ćosović iz Braćaka na Pešteru, Kimetu Grišević iz Janče podno Golije i Milku Aksentijević iz zabitog Žunjevića na Rogozni. Sve tri imaju više od 75 godina, decenijama žive same, bez ikoga svoga, u trošnim kućama, često bez lekova i najosnovnijih uslova za golo preživljavanje. Svima su uručile poklone vredne po 50 evra i novčane donacije od po 100 evra.

- ŽIVIMO daleko od rodnog kraja, Sevda u Turskoj, a ja u Nemačkoj, i skoro svakodnevno se čujemo. Ne dolazimo često u Novi Pazar, ali uz pomoć medija i interneta pomno pratimo šta se događa u gradu našeg detinjstva i mladosti, koji nismo zaboravile i koji nosimo u svojim srcima. Između ostalog, pratimo šta sve radi humanitarac Hido Muratović, koji je svoj život posvetio pomoći ostarelima i iznemoglima na Goliji, Pešteru i Rogozni, pa smo i mi odlučile da dođemo i lično podržimo kako njega, tako i starice kojima on godinama pomaže - ističe Raba Bauman, rođena Hoćanin.

PROČITAJTE JOŠ: Siromašni bez obroka

- Znale smo da u selima oko Novog Pazara dosta ljudi teško živi, ali kada smo videle ove tri starice, a posebno udžericu koja prokišnjava u kojoj živi Milka Aksentijević, ostale smo bez reči. Cele noći nismo mogle da spavamo, znale smo da je njihov život težak, ali da je baš toliko mučan nismo mogle ni da pretpostavimo - dodaje Sevda Jelčin, rođena Brničanin.

Obećavaju humane Novopazarke da će doći ponovo...

- Nismo mi neke bogatašice, ali kad je reč o sirotinji u rodnom kraju, uvek ćemo naći vremena i novca da joj pomognemo. Planiramo i neke humanitarne akcije u koje ćemo uključiti naše rođake, prijatelje i poznanike. Eto nas, istim povodom, uskoro ponovo u Novom Pazaru - rekla nam je na rastanku Raba Bauman.

- Bog im dao sve što poželele, a posebno dobro zdravlje i sreću u životu. Nije lako zapucati sa tolike daljine i potrošiti toliko para da bi nama bar malo bilo bolje. Dobijeni novac ćemo uglavnom potrošiti na ogrev i lekove - ističe starica Feha Ćosović iz Braćaka na Pešteru.

SVAKA IM ČAST

HUMANITARAC Hido Muratović (na slici sa Sevdom i Rabom), svojevremeno dobitnik Zlatne plakete “Novosti” za humanost, kaže da su Raba i Sevda u Novom Pazaru potrošile više od 1.000 evra, sa željom da pomognu sirotinji.

- One već duže vremena pomažu siromašnima u rodnom kraju, posebno starijim i usamljenim osobama. Svaka im čast, uvek ćemo ih dočekati kao drage goste - naglašava ovaj poznati humnanitarac.