U JASENOVU ODRŽANA ČETVRTA GULAŠIJADA: Gulaš sa dušom (FOTO)
28. 07. 2018. u 19:33
Kuvari amateri iz Bačke Topole, Rače, Kragujevca, Paraćina i drugih gradova Srbije, „rame uz rame“ sa desetak profesionalnih kuvara iz cele Evrope, svetski poznatih imena u kulinarstvu, nadmetali su se na četvrtoj gulašiijadi u Jasenovu
Foto Z.G.
Mariu Savoni iz Italije nije bilo teško da pređe preko 2.500 kilometara da bi učestvovao na gulašijadi.
- Dolazim od prve manifestacije zbog prijateljstva sa Jovicom Đorđevićem, jednim od tri inostranih sudija iz Srbije. Drago mi je da se vidim i sa drugim kolegama iz sveta. U kulinarstvu sam već pola veka i osvojio sam preko 100 priznanja. – kaže Savoni, koji je profesor i ambasador švajcarske asocijacije „Nastićeva kuhinja“, profesor Akademije i predsednik Udruženja master šefova Italije.
PROČITAJTE JOŠ: GULAŠIJADA U UGLjAREVU: Takmičari došli i iz Nemačke, otkrivene tajne savršenog jela
Ekipu iz Makedonije činili su predstavnici Udruženja gastronoma, koji kuvaju širom Balkana. U Jasenovo, kažu, vole da dođu, jer su ljudi uvek gostoljubivi i nasmejani.
PROČITAJTE JOŠ: Brz, lak i ukusan - gulaš od pečuraka (VIDEO)
- Osvojili smo Gran pri „Biser mora“, na prvoj gulašijadi u Jasenovu takođe smo osvojili „Gran pri“, a prošle godine smo pobedili. Trudimo se da napravimo što autentičniji gulaš – izjavio je Mile Nedelkovski iz Skoplja.
Predsednik mesne zajednice Jasenovo Miroslav Trailović veli da gulašijadu organizuju kako bi se meštani, među kojima je većina na privremenom radu u inostranstvu, videli i družili. Manifestacija je zaminljiva i mladima jer sadrži sportske igre, koje rođeni u inostrastvu nisu nikada videli.
Ovu pažnju zemljaci uzvraćaju uređenjem sela.

- Formirali smo Udruženje „Jasenovci za Jasenovo“, koja ima 102 člana u Jasenovu, ali i u Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i Nemačkoj. Plaćamo članarinu od 240 evra na godišnjem nivou. Od tog novca renovirali smo zgradu mesne zajednice, seosku ambulantu smo opremili rendgen aparatom i ultrazvukom, zamenili smo stolariju na školi, koju ćemo uz pomoć opštine uskoro kompletno renovirati, a u planu nam je i da uradimo seosku česmu i popravimo mostove – izjavio je Dejan Vasiljević.

SELSKO MESO
Mile Nedelkovski kaže da je u makedoniji najautentičnije, ali i najomiljenije selsko meso. Sprema se od komada svinjskog i mlevenog mesa. Oni se najpre proprže na roštilju, potom se naliju spanjol sosom, dodaju pečurke. Najvažnije je da se sve dobro ukuva.

