Šandor pravi najbolji spanać u Srbiji
18. 06. 2018. u 14:15
Priznanje za povrtara iz Lukinog Sela nadomak Zrenjanina, koji je postao nadaleko poznat po uzgajanju organske hrane. Sa suprugom i decom napravio uglednu biofarmu. Privredna komora prepoznala kvalitet i potencijal
Šandoru Balanjiju se upornost isplatila / Foto S. Pašić
U BAŠTI porodice Balanji u Lukinom Selu, nadomak Zrenjanina, proizvodi se najbolji organski spanać u Srbiji.
Na osnovu glasova potrošača, mišljenja stručnog žirija i uspešnosti na tržištu, Privredna komora Srbije i Ministarstvo turizma dodelili su nagrade najuspešnijim brendovima i privrednicima u zemlji. Među dobitnicima koji su poneli nagradu "najbolje iz Srbije" našla se i "Biofarma" banatskog povrtara Šandora Balanjija, a priznanje je dodeljeno u kategoriji "robni brend organski proizvod", i to za spanać.
PROČITAJTE JOŠ: Kroz plesne korake uče programiranje!
Šandor i Ilona Balanji, sa svojom decom Šandorom mlađim, Viktorijom i Rekom, povrće i voće proizvode po organskim principima od 2007. Deceniju ranije napustili su Zrenjanin i nastanili se u Lukinom Selu, mestašcu na obodu čuvene Carske bare, koje je početkom 19. veka osnovao ečanski vlastelin Lukač Lazar. Doveo je bugarske povrtare, čiju tradiciju u izuzetnom ekološkom okruženju međurečja Tise i Begeja nastavljaju gotovo svi meštani.
- U prvim godinama po dolasku u Lukino Selo mnogo smo se mučili, propadali i preživljavali tako što smo nadničili kod drugih povrtara. Preokret je nastao 2009, kada su nam u pomoć pritekli prijatelji iz fonda "Organska Srbija". Uputili su nas u proizvodnju, pomogli nam kod sertifikacije, nabavke repromaterijala i donošenja godišnjih planova, distribucije - kazuje Šandor, čija je farma od 2012. u punom statusu organske proizvodnje.
Šampionski spanać
.jpg)
Od tada, stalno se širi i povećava asortiman. Danas Šandor i njegova porodica uzgajaju povrće na dva hektara, a od toga, 3.300 kvadratnih metara je pod plastenicima. U proizvodnji je 20 biljnih vrsta. Primarna je blitva, koja čini 20 odsto proizvodnje, zatim spanać, paprika, rotkvica, crni i beli luk, keleraba, krompir... Povrće prihranjuju kompostom i glistenjakom, a sve se radi motikom, kao nekad. Od ove godine imaju i voćnjak na pola hektara, sa šljivama, kajsijama i dunjama.
- Najviše nam znače pozitivni komentari potrošača. Njihovo zadovoljstvo je, u stvari, najvažnije - iznosi Šandor.
Spanać i svi ostali proizvodi iz njegove bašte mogu da se nabave u tri marketa u Beogradu, jednom u Novom Sadu, na dve pijace u Beogradu i da se naruče za dostavu brzom poštom.
PROČITAJTE JOŠ: Kad je Nigerov start ostavljao jahača bez sedla...
- Ohrabruje što potrošači i distributeri sve više prepoznaju pouzdane proizvođače organske hrane. Svima koji krenu ovim putem savetujem strpljenje, da ne odustaju od mukotrpnog stvaranja poverenja i stalnog prisustva sa kvalitetnim proizvodima - poručuje povrtarski šampion iz Lukinog Sela.
Priznanje PKS
.jpg)
SPREMNI ZA EVROPU
BEZ subvencija države, i uvek oslonjeno na sopstvene snage, gazdinstvo Balanjijevih nema ambicija da se bavi preradom. Opredelili su se da budu dobavljači za preduzeće koje se bavi izvozom sušenog organskog povrća. Primenili su stroge evropske standarde koji se ne razlikuju mnogo od domaćih.