Magareći paprikaš pravi je delikates
22. 04. 2018. u 08:07
U Specijalnom rezervatu prirode Zasavica deveti put održana manifestacija "Dan magarica". Najmlađi uživali u kićenju puladi, majstori varjače u kuvanju
Lep dan izmamio dosta posetilaca Foto S.Kostić
U Vizitorskom centru Specijalnog rezervata prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, juče je deveti put organizovana turistička manifestacija "Dan magarica", u čast više od 220 magaraca koji se nalaze na farmi ovog rezervata. Među njima je oko 120 magarica, od čijeg mleka se proizvodi nadaleko čuveni sir, za koji je potrebno izdvojiti hiljadu evra za kilogram. Posetioci manifestacije imali su priliku da prisustvuju prezentaciji i ostalih proizvoda od magarećeg mleka, kao što su krema za lice, sapun za ulepšavanje i magareći liker, koji je nadaleko poznat u svetu.
GLAVNA atrakcija, posebno za najmlađe bila je kićenje puladi, za čiju kreativnost su i nagrađeni. Da pule najlepše izgleda (šta treba dodati za njegov poseban izgled) potrudili su se Sara i Helena Ponjarac iz Sremske Mitrovice, koje su osvojile treće mesto. Lazar Lačković (6) i braća Stefan (8) i Marko (2,5) Spasojević iz Beograda su po oceni žirija osvojili drugo mesto, a šestogodišnja Nikolina Ristić iz Sremske Mitrovice najlepše je "aranžirala" pule.
- Malo cveta i po koja mašnica, samo da ne pomera glavu i biće najlepši - govorila je Nikolina dok je pokušavala da smiri pule tokom njenog kreativnog rada.
PROČITAJTE JOŠ - Uživanje na čardama uz paprikaš i vino
TOPAO i sunčan dan, izmamio je ljubitelje prirode, a i roditelje da dovedu decu kako bi i ona bila deo ovo neobične manifestacije, koja je posvećena magaricama. Već u prepodnevnim satima, takmičari su zauzeli svoje pozicije, pristavili kotliće i startovali u izboru za prvo mesto, u kategoriji najboljeg magarećeg paprikaša.
- Mi ekipama dajemo meso i začine, a oni kuvaju po njihovim receptima. Kada bude gotovo naš žiri, proglasiće pobednika - kaže Mihajlo Stanković ispred Specijalnog rezervata Zasavica.
Najmlađi su uživali u kićenju puladi
.jpg)
Majstori varjače, nisu se plašili da će u kuvanju omanuti, iako je među njima bilo i onih koji su se prvi put oprobali.
- Moram priznati da nikada nisam spremao paprikaš od magarećeg mesa, ali osećam da će biti ukusno. Da li imamo poseben recept neću da otkrivam dok ne bude finiš - kaže kroz osmeh Zoran iz Šapca koji je došao sa svojom mnogobrojnom ekipom.
VISOK vodostaj rečice Zasavica, omogućio je posetiocima i da se provozaju brodom dužinom ovog toka koji iznosi 33 kilometra.
- Prošle godine šest meseci nismo mogli da koristimo brod, jer je 2/3 toka bilo bez vode, zbog velike suše. Danas su idealni uslovi za plovidbu, a i velika je zainteresovanost - kaže Stanković, koji je stručni saradnik i istraživač u ovom rezervatu prirode.
.jpg)
CENA
- Mleko magarice sadrži 60 puta više vitamina C, nego kravlje. Litra magarećeg mleka košta sto evra, pa nije čudo što je kilogram magarećeg sira hiljadu evra, ako se zna da za kilogram sira treba 25 litara magarećeg mleka, a toliko jedna magarica daje za godinu dana - časom je sveo računicu Slobodan Simić, upravnik ovog prirodnog rezervata.
.jpg)
N.N.
22.04.2018. 14:58
Prvo mazis zivotinju, a onda je pojedes...!!??
Nisam vegan, ali konjsko i magarece meso svesno ne bih mogao da pojedem
Komentari (2)