Američki naučnici objavili su studiju u kojoj navode mogućnost da su otkrili dosad nepoznati ljudski organ - jedan od najvećih u telu čoveka, a koji bi mogao da znatno unapredi naše znanje o kanceru i mnogim drugim bolestima.

U rezultatima istraživanja, objavljenim u utorak u časopisu "Sajentifik riports" (Scientific Reports), novi organ - pod nazivom "intersticijum" - opisan je kao mreža gustih vezivnih tkiva i komora ispunjenih tečnošću, prenose danas američki mediji.

Novi organ, ukazuju naučnici, sačinjen je od važne grupe tkiva jedinstvene strukture koja obavlja određeni zadatak, kao što to čine srce ili jetra.

Pročitajte još: NASA odložila lansiranje novog teleskopa do 2020. godine

Kako je objašnjeno u tekstu, više od dve trećine ljudskog tela sačinjeno je od vode, a većina vode je sadržana unutar ćelija, dok se oko 20 odsto ostale tečnosti u telu nalazi "negde između".

Ta tečnost i tkiva koja povezuje nazivaju se "intersticijum", a novi organ se prostire po čitavom telu - tik ispod kože, ali i u sistemima organa za varenje, u respiratornom i urinarnom traktu.

Da li je intersticijum zaista pravi, zaseban organ, ostaje da se utvrdi daljim istraživanjima.

U svakom slučaju, ovo otkriće znači "značajan zaključak o anatomiji koji se odnosi na svaki organ u telu", rekao je jedan od vodećih autora istraživanja, Nil Tis, inače profesor patologije u Medicinskom centru Langon Njujorškog univerziteta, prenosi En-Bi-Si njuz.

foto Tviter


Pročitajte još: MISTERIJA DVE BLIZNAKINjE: Imale iste simptome tumora, a onda su se svi šokirali


Intersticijum bi mogao biti posebno značajan za postavljanje dijagnoze i otkrivanje širenja kancera i drugih bolesti u telu.

"Novi organ" je sve vreme bio tu, ali je ipak sasvim slučajno otkriven, jer niko dosad nije analizirao "prostor između".

Tis objašnjava da tkiva novog organa pod mikroskopom obično izgledaju ravno i čvrsto, dok su zapravo "džepovi" ispunjeni tečnošću.

Do otkrića je došlo slučajno 2015. godine, kada su tokom endoskopije - pri čemu se u telo uvode dugačke, savitljive cevi s kamerama na vrhu - doktori univerzitetske bolnice u Njujorki primetili niz međusobno povezanih šupljina koje nisu odgovarale nijednom dosad poznatom anatomskom obliku u ljudskom telu.

Pokazali su snimke Tisu i zajedno su utvrdili da ono što je ličilo na male raspadnute mrlje na osnovu tradicionalnog postupka biopsije, zapravo su ostaci tih raspadnutih komora, odnosno prostor u kojem je bila tečnost "negde između".