KAD pomislim šta je moglo da se desi, preplavi me osećanje užasnog šoka. To može da oseća jedino roditelj koji je zamalo da ostane bez svog deteta. Onda se javlja bezgranična zahvalnost: zbog herojskog čina jednog Užičanina, Ognjena Damljanovića (18), moj sin je danas živ, zdrav i nasmejan.

Ovim rečima, otac četvorogodišnjeg Lazara, spasenog iz ledene Đetinje, govori o podvigu mladića koji je skočio u ledenu vodu i izvukao mališana na obalu.

Spasilac Ognjen i otac dečaka izvučenog iz Đetinje u ponedeljak su se sreli, prvi put posle dramatičnog dana u kome je Lazar spasen.

- Ognjen je istinski heroj i mladić od vrlina. Čuo je dozivanje u pomoć moje supruge, kada je naš stariji sin, u igri, bacajući kamičak u reku upao u vodu. Ognjen je, odmah, u odelu skočio u bujicu izvukavši mog sina koji se jedva održavao na vodi, na obalu, na sigurno - govori za "Novosti" otac spasenog mališana. - Susret sa Ognjenom bio je veoma emotivan za mene i čim ovaj stres prođe želim da se sa njim vidim ponovo. Moj sin je danas nasmejan, govori o tome kako je bacao kamen u vodu, i strah je prošao...

Pročitajte još - Očevidac: Suze su mi tekle gledajući kako dete nestaje u vodi

U trenutku kada je pao u vodu, mališan je bio na užičkoj Gradskoj plaži, ispod kupališta i brane, sa majkom i mlađim bratom. Dečak je bacivši kamen u vodu izgubio ravnotežu i pao pravo u bujicu ledene Đetinje. Ognjen se našao na pravom mestu, u pravom trenutku.

Mališan je upao u ledenu Đetinju


- Jedan tren bio sam uspaničen, a sledećeg sam znao da nema nikoga drugog ko može brzo da reaguje. Bacio sam telefon, naočare, ranac i skočio u Đetinju. Prihvatio sam dečaka, plivao sam nogama, jer nisam mogao da dohvatim dno, iako mi se činilo da je reka plitka. Sve se na kraju završilo na najbolji mogući način, jedan stariji gospodin je pomogao, prihvatio je Lazara na obali - kaže Ognjen, maturant užičke Ekonomske škole. - Dečak se i sam borio da ne potone, održavao se na vodi, a zaplakao je tek kada se na obali našao u zagrljaju svoje majke.

PLIVAO ZA ČASNI KRST

MATURANT Ognjen Damljanović, član ovdašnjeg Rusko-srpskog kluba, bio je spreman da u pravom trenutku pomogne. Uz upečatljivo vaspitanje i skromnost ovog mladića, u njegovom poduhvatu pomoglo mu je i prethodno iskustvo. Ognjen je plivao u ledenoj Đetinji za Časni krst i znao je koliko veliko iskušenje ga čeka. I bio je spreman.