MESARI iz Turije kod Srbobrana ponovo su napravili džinovsku kobasicu, najdužu dosad spremljenu, od 2.034 metra. Za pet metara su nadmašili rekorderku od 2.029 metara, koja je pre pet godina ušla u Ginisovu knjigu. Iako se naj-kobasici po dužini niko u svetu nije ni približio, ona po tradiciji svakog februara premaši dva kilometra za onoliko metara koliko godina traje turističko-gastronomska manifestacija "Kobasicijada", koja je u Turiji proteklog vikenda održana 34. put.

PROČITAJTE JOŠ - Kobasica od dva kilometra

Osam majstora je dva dana i dve noći, neprekidno, pravilo kobasicu od tri i po tone čistog mesa od 32 krmače, začinjenu paprikom, belim lukom, solju i biberom i "spakovanu" u prirodna creva. Umotana u foliju, na paleti, kobasica je traktorom izneta iz dvorišta osnivača i dugogodišnjeg direktora "Kobasicijade" Miroslava Medurića Čike, kog je na čelu ovog udruženja i povorke ove godine zamenio Miroslav Atanasković Toča.

PROČITAJTE JOŠ - Bez Srba nema ni "Ginisa"

Ritualnim otkupom turinske brice (britve) za dinar, kojom je i presekao divovsku kobasicu, ovogodišnju manifestaciju otvorio je predsednik Opštine Srbobran Radivoj Paroški. On je kazao da se tajna nadaleko čuvenog delikatesa krije ne samo u rukama veštih mesara, nego i u ljubavi i posebnoj energiji koju Turinci unose u svoj brend.

PROČITAJTE JOŠ - "Ginisovka" iz fabrike

Kobasica od 2.034 metra prodavala se na metar, po ceni od 500 dinara, a "planula" je za svega tri sata. Posetiocima su po pristupačnim cenama nuđene i sušene i roštilj kobasice, kao i razne đakonije od mesa i ostali gurmanski specijaliteti. Vreme je išlo naruku organizatorima manifestacije, pa su ulice Turije bile zakrčene automobilima domaćih, ali i hrvatskih, bosanskohercegovačkih, crnogorskih, slovenačkih, mađarskih, austrijskih i nemačkih registarskih tablica. Procene o broju gostiju kreću se od "hiljade i hiljade", pa do nekoliko desetina hiljada.

- Jedno je sigurno: posle "Egzita" na Petrovaradinu i Sabora u Guči, "Kobasicijada" ima najviše posetilaca - rekao je Atanasković.

Na hiljade posetilaca strpljivo je čekalo da dođe na red


DELIKATES I ZA EU

GOST ovogodišnje "Kobasicijade" bio je i dr Mario Bratulić, načelnik hrvatske istarske opštine Sveti Petar u Šumi, gde se održava sajam "S kobasicom u EU".

- Ove godine smo odlučili da napravimo jednu srednjoevropsku kobasicu, u čijem će pripremanju učestvovati majstori iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Mađarske i naši prijatelji iz Turije kao predstavnici Srbije - najavio je Bratulić.