POSLE iscrpljujuće i teške borbe sa karcinomom male karlice, Beograđanka Jovana Leposavić (16), dobila je svoju bitku za život. Lečeći se na Institutu za onkologiju Kliničkog centra Srbije, ova mlada golmanska nada Ženskog FK Crvena zvezda, susrela se sa patnjom brojnih dečaka i devojčica koji se leče od opake bolesti.

Pročitajte još - Duplira se kapacitet gama noža

Bila je jedna od dece kojoj su pomagali mnogi plemeniti pojedinci i organizacije, a danas je i ona jedna od onih koji se svim srcem i voljom bore upravo da pomognu mališanima obolelim od raka.

Od početka prošle godine, kada je saznala da je izlečena, organizovala je niz humanitarnih akcija za prikupljanje novca i darova za najmlađe onkološke pacijente. Počela je prodajom njenih radova u dekupaž tehnici, koju je naučila baš na Institutu za onkologiju, i kupovinom paketića za male pacijente. Nastavilo se sportskim događajima, a nedavno je uz podršku Udruženja “Uvek sa decom” od prodaje dresova sakupila 3.780 evra za “Roditeljski kutak”, mesto za smeštaj roditelja iz unutrašnjosti čija su deca pacijenti Instituta za onkologiju u Beogradu.

Pročitajte još - Baklja ljudskosti

- Bila sam svedok brojnih porodičnih drama roditelja dece iz svih krajeva Srbije, koji su osim danonoćne strepnje i borbe za živote svojih mališana, brinuli i za svoj smeštaj - priča Jovana. - Videla sam mnoge od njih koji nisu uspeli da iznajme stanove u prestonici, da noćima spavaju na stolicama pored bolničkih kreveta svoje dece. Zato sam želela da pomognem Udruženju da prikupi novac za smeštaj tih nesrećnih, ali vrlo hrabrih ljudi.

Na aukciji u novembru, Jovana je poklonila kolekciju dresova sportske opreme, koja je zapravo bila najveći deo od ukupno 28 eksponata. Bilo je tu dresova brojnih asova - fudbalera, košarkaša i odbojkaša, kopački, replika dresova sa kultnih utakmica... Nekoliko mališana, nedavno je usrećila na poseban način:

- Dečak Andrija J. (14) kog sam upoznala u bolnici, pričao je kako bi ozdravio kada bi ga posetio fudbaler Saša Ilić - priča Jovana sa osmehom. - Ne mogu da opišem njegovu sreću kada sam mu ispunila želju i dovela mu u posetu omiljenog sportistu. - Teodori V. iz Kragujevca koja se od raka sada leči u Nemačkoj, pripremam iznenađenje kada se vrati. Pošto navija za Partizan, spremila sam joj čestitku sa potpisima svih igrača, ali je dogovor da joj bude uručena, uz ostale poklone, na terenu. Dečaku koji se leči u Tiršovoj, odvela sam košarkaša Nemanju Dangubića u posetu, jer je silno želeo da ga upozna...

Jovana u Klinici za onkologiju

Posle velike lične borbe sa bolešću, Jovana kaže, da su joj danas najveći smisao i radost humanitarni rad i sport. Ponovo je golman ŽFK Crvena zvezda. Šaljivo dodaje, i da ima mesta i za školu - treći je razred Sportske gimnazije.

- Moja borba protiv raka, počela je kada sam imala 14 godina – seća se Jovana. - Svi smo mislili da je obična, sportska povreda noge. Posle magnetne rezonance saznala sam da imam tumor. Usledilo je 14 hemioterapija, 31 zračenje, a dva meseca nisam mogla da ustanem. Sada znam da me je iz potpune bezvoljnosti i odustajanja - izvukao sport. Prvi put sam ustala iz bolničkog kreveta kada su mi drugarice iz tima donele dres, a štake sam bacila kad me je posetio Predrag Rajković, najbolji golman na svetu!

Osim treninga i utakmica, danas joj je najveća preokupacija - organizovanje humanitarnih akcija i smišljanje kako da pomognem deci koja se muče sa jezivom, strašnom bolešću. A jednoga dana, kako kaže ova plemenita devojčica, kada bude otišla u penziju i ne bude više mogla da igra, volela bi da otvori svoju humanitarnu organizaciju i nastavi da se zauvek bavi pomaganjem bolesnoj deci.

Sa fudbalerom Sašom Ilićem Foto Privatna arhiva

OTPUSNA LISTA ZA ROĐENDAN

NA Svetog Jovana, 20. januara, slavim rođendan, a od prošle godine ovaj datum ima i još jedno značenje i važnost - to je dan kada mi je stigla otpusna lista iz bolnice - priča Jovana. - Sećam se da mi je pre prve kontrole, najveći strah i pitanje bilo kada ću moći da se vratim fudbalu. Ne mogu da opišem sreću kada mi je doktor rekao da mogu da se vratim na gol!

NEUMORNA

OD izlaska iz bolnice, januara 2016, Jovana je organizovala i učestvovala u nekoliko humanitarnih utakmica, prodajnih izložbi, akcija... Sa voditeljem Ivanom Ivanovićem, sakupila je 2.500 evra za opremanje onkološkog odeljenja KCS, od prodaje svojih dekupaž predmeta nedavno donirala još oko 70.000 dinara. Poziva i sve koji žele i mogu da pomognu, da pošalju SMS poruku sa sadržajem 7175 na broj 7175 i tako doniraju Udruženje “Uvek sa decom”.