ČOVEKU u nevolji, odmah pomozi - osnovno je pravilo ponašanja i vaspitanja porodice Arsić iz Vučaka nadomak Kruševca. S tim životnim načelom odrastao je Marijan Arsić (36), koji je 11. jula ove godine iz nabujale, podivljale Zapadne Morave spasao Dragana Tripkovića (20) iz Velike Drenove kod Trstenika. Ni časa nije časio stolar Marijan, kako ga u zavičaju zovu, da tog letnjeg dana skoči u reku da bi spasao neznanca kog je iznenada povukao vir.

Pročitajte još - Bez Miloša i Igora, masakru ne bi bilo kraja

Davljenika je Marijan spazio, ali je u tom trenutku, kaže, bio u vodi na suprotnoj obali, sa četvorogodišnjim sinom Damjanom, dok ih je supruga i majka Nataša fotografisala mobilnim telefonom. Sačuvana slika svedoči o trenucima koji su usledili.

Pročitajte još - Baklja ljudskosti

- Supruga je bila na obali, a mi smo se kupali, kada sam ugledao neku gužvu i viku trojice mladića sa drugoj strani reke – seća se Marijan Arsić. – Izgledalo mi je, najpre, kao da dečko „glumi“ da se davi, jer su pre toga imitirali neku scenu davljenja iz naše serije snimanu baš na ovoj reci. Par sekundi sam se samo premišljao da li da zaplivam preko... A onda sam video da nije šala. Izveo sam sina do Nataše i zaplivao što sam brže mogao.

Čitavih 50 metara, savladao je Marijan, izvlačeći iz sebe svu snagu. Voda ga je, veli, nekoliko puta vraćala, oduzimala mu dah, ali i dragoceno vreme. U jednom trenutku, izbacila ga je na obalu, ali opet, dalje od Dragana Tripkovića koji je već počeo da gubi snagu u borbi sa vodom. Marijan je ponovo uskočio u reku.

Pročitajte još - ISPOVEST HEROJA: Mislio sam da se šali, a on se davio

- Ovog puta uspeo sam da doplivam do njega, zgrabio ga i izvukao do obale – priča Marijan. - Tada ga je hitna pomoć, koja je u međuvremenu stigla, prevezla do bolnice. Najvažnije mi je bilo da Dragan bude dobro. To mi je bila i jedina želja kada sam krenuo da ga spasem. Samo sam strepeo da ne zakasnim, da ga vir ne odvuče. O sebi, o svom životu nisam razmišljao ni trenutak.

Sudbina je, kaže, tako htela, jer na toj plaži nije bio 10 godina. Sin je, veli, pronašao stare štapove za pecanje i poželeo da ga otac vodi u ribolov. Usput su planirali i da spas od vreline potraže na Zapadnoj Moravi...

Pola godine, prošlo je od spasavanja Dragana Tripkovića. Ostali su u kontaktu, čuju se i posećuju. Draganova porodica beskrajno je zahvalna Marijanu, jer je njihov Dragan rano ostao bez roditelja i brata. Sa bakom i stricem živi u Kukljinu i dedom u Velikoj Drenovi. Nezgoda na reci prošla je bez posledica. Pušten je iz bolnice nakon primljene infuzije. Često se priseća kako je zbog šale mogao da izgubi glavu:

- Samo sam stajao u vodi, na oko metar dubine i kao da sam odjednom propao, povuklo me je nešto u brzak. Ne znam šta bi se desilo da Marijan nije pomogao...

DVA PUTA ŽIVOTE OTRGAO OD SMRTI

MARIJAN Arsić je dva puta spasao drugima život! Diskretnog heroja kakav jeste, tek su dan nakon drame kod Kukljina morali da podsećaju da je kao dečak već spasao dva života.

- Imao sam osam godina kada sam baš iz vira na Zapadnoj Moravi izvukao brata od tetke, Vladu – skromno govori Marijan. – Deceniju i po kasnije, jednog pedesetogodišnjaka spasao sam u Sutomoru. Njega je „poklopio“ visok talas. Vodu sam uvek voleo i poštovao. Naučio sam da plivam sa 16 meseci kod Trogira, odakle mi je majka. Svako leto sam provodio u Dalmaciji, a trenirao sam i vaterpolo i plivanje.