DOK država i opštine Sjenica i Tutin tek počinju obnovu Pešterskog vodovoda, koja će trajati godinama, stočari na ovoj visoravni ovog leta muku muče kako da napoje žedna stada. Kako ističe Enver Dacić iz Bioca, vlasnik 500 ovaca, svakoga dana sa udaljenih bunara i izvora traktorom i cisternom mora da preveze po nekoliko tona vode. Stočari koji nemaju traktore i cisterne, vodu donose zapregom.

- Godinama se mučimo, i leti i zimi, ne zna se kad nam je teže - kaže Dacić. - Živa u termometru danima premašuje 35. podeok, a u slavinama nema ni kapi vode. Stoka hoće da nam ugine od žeđi, a ne možemo ni da se okupamo. Dobro je što je konačno počela rekonstrukcija Pešterskog vodovoda, ali treba to dočekati.

Stočar Drago Balšić, iz Bioca kod Karajukića Bunara, kaže da je ovo paćenički život, jer zimi mora da topi sneg da bi napojio stoku, a leti po najvećoj žegi vodu tegli iz kilometrima udaljenih sela.

Velike probleme sa vodom imaju i u zabitom selu Crvsko, gde se stoka poji "na kašičicu".

- Nije lako na konju po ovakvoj vrućini tragati za vodom - žali se Darko Jelić, iz zabitog zaseoka Janturine u mesnoj zajednici Bare, koji je prinuđen da po vodu šalje i svoje sinove - Mića, Miloša i Marka. - Obično poranimo ili po vodu idemo uveče, međutim, žedna stada ne mogu da čekaju.

Do sada je obnovljeno oko 600 metara Pešterskog vodovoda, koji je sa svim kracima dugačak više od 30 kilometara. Kompletna rekonstrukcija koštaće oko sedam miliona evra i trebalo bi da bude završena za pet godina.