DVANAEST učenica srednje škole San Fernando u Kaliforniji dizajnirale su sklonište za bekućnike koje se napaja solarnom energijom.

Devojke su na projektu radile više od godinu dana, posle nastave i tokom raspusta, prenosi „Hafington post“.

- Imale su inspiraciju kakvu nikad nisam videla. Mislila sam da će vremenom neke od njih odustati i reći da nisu očekivale da ima toliko posla, ali ni jedna od njih nije. Radile su marljivo, nisu odustajale i sada su jako uzbuđene – rekla je Vajolet Mardirosian, profesorka matematike koja im je pomagala na projektu.

Pošto žive u siromašnijem okruženju, devojke su mogle da vide sa kakvim problemima se suočavaju beskućnici. Zato su i odabrale da pomognu toj populaciji. Mnoge od njih dolaze iz imigrantskih porodica i nadaju se da će sklonište koje ima solarne ploče na neki način pomoći izbeglicama.

Sedamnaestogodišnja Megi Meija rekla je da nemaju inženjersko iskustvo i da su samo čitanjem knjiga i gledanjem snimaka shvatile kako da naprave prototip. Ipak, najvažnija lekcija koju su naučile kroz ovaj projekat nije tehničke prirode.

- Naučila sam mnogo o pomaganju drugima i pomaganju zajednici i tome kako da se bude nesebičan. Time drugima pokazujemo bolji svet i možemo da im promenimo život – rekla je Megi.

Devojke su pozvane da u junu predstave svoj izum tehnološkom institutu u Mičigenu, a sada su pokrenule dobrotvornu akciju sakupljanja novca kojim bi cela grupa otišla.

- Pošto ne želimo da opterećujemo njihove roditelje, mi želimo da finansiramo njihovo putovanje. Želimo da svaka od 12 devojaka ode na tu prezentaciju jer je svaka dala neki doprinos u kreiranju ovog neverovatnog proizvoda – rekla je profesorka Mardirosian.