U malenoj Crkvi Svetog Georgija u Momišićima, na jednom uzvišenju poviše Podgorice, danas stešnjenoj među višespratnicama, počivaju kosti najviše svetaca Srpske pravoslavne crkve na jednom mestu - njih 42. Tačno 324 godine posle zločina zloglasnog turskog Sulejman-paše, na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC oni su pribrojani za svece. To se dogodilo pre pet godina, kada su Hristovi mučenici i formalno postali simbol odbrane vere i stradanja.

Turci su dvojicu sveštenika i 40 đaka, uglavnom iz bratstva Popovića, žive spalili u ovom hramu. Razlog njihovog besa bili su porazi koje su Osmanlije trpele u bojevima sa Crnogorcima. U krvavom pohodu na Kuče, oni su razorili Momišiće, tada selo na periferiji Podgorice. Imena dvojice sveštenika i četrdesetoro dece, golorukih žrtava krvavih turskih osvetnika, ostala su nepoznata do danas. Zna se da se zločin desio 1688. godine, ali ne i na koji od dva velika pravoslavna praznika - Božić ili Vaskrs. Ostala je legenda da su im Turci ponudili da prime islam u zamenu za glavu, ali oni nisu pristali na to.

- Znali su da je zemaljsko zamalena carstvo, pa su radije sebe žrtvovali za Hrista Boga nego da žrtvuju svoju dušu i obraz za lažnu veru i za lažno i prolazno bogatstvo. Nema svetijeg mesta, ne samo u ovom prestonom gradu, nego i na svim ovim prostorima, od ovoga. Sveto je mesto Svetoga Vasilija Ostroškoga, Petra Cetinjskoga, Stefana Piperskoga i drugih svetitelja, ali ovo mesto je izuzetno među svim tim svetim mestima upravo iz tog razloga što je četrdesetoro dece ovde za Hrista Gospoda žrtvovalo sebe, prinelo sebe Gospodu na dar i što su postali njegovi živi svedoci do današnjeg dana - kazao je u jednoj od svojih beseda visokopreosvećeni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kosti spaljenih sveštenika i dece sakupljene su i čuvane i Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom, a kada je hram u Momišićima obnovljen 1936, mošti su, po blagoslovu tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Gavrila Dožića, prenete i položene u ćivot ispod časne trpeze.


POLOŽENI U ĆIVOT

U komunističko vreme momišićki mučenici su pali u privremeni zaborav, da bi na Mladence 2006. svete kosti bile izvađene iz zemlje, oprane vinom i ružinim uljem i položene u ćivot. Mitropolit Amfilohije sastavio je tropar i kondak, danas postoje žitije, služba i akatist koji se čitaju uvek na praznik Svetih četrdeset mučenika Sevastijskih (Mladenci). Godinama se delići moštiju ugrađuju u presto novih i obnovljenih crkva od Crne Gore, Srbije, i dalje po svetu.