PROŠLE su tri godine otkako je u nevremenu stradala Crkva Svetog arhangela Gavrila u Šopiću, a još nisu počeli radovi na sanaciji. Objekat, podignut 1869. godine, propada. Kroz oštećeni zvonik, usled atmosferskih padavina vlaže se zidovi. Čeka se zeleno svetlo Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Međutim, ova gradska institucija ne odgovara na zahteve meštana i Eparhije šumadijske.

Hram u lazarevačkom naselju oštećen je 25. juna 2014. godine. Nezapamćeno jak olujni vetar oštetio je desetine kuća u Lazarevcu i okolini, a na najstarijem objektu u opštini otkinuo se vrh zvonika. U međuvremenu, mešatani su se nekoliko puta organizovali da bi zaštitili hram.

Međutim, da bi se postavile skele i obavili restauracioni građevinski radovi, potrebno je "brdo papira". Onaj glavni dobija se od Zavoda. Ova gradska institucija 23. aprila 2015. godine zabranila je bilo kakave radove, a objekat stavila pod svoju nadležnost.

Predstavnici SPC kucali su na adresu gradskog i republičkog Zavoda, tražeći da obnove stari hram, ali i da izgrade novu crkvu.

- Eparhija šumadijska od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika u tri navrata je tražila izdavanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite - priča mr Rajko Stefanović, sekretar episkopa šumadijskog Jovana.

Odgovori koje su dobijali bili su šturi. Probijani su rokovi. Ništa konkretno nije urađeno, dok Opština Lazarevac nije 22. juna 2016. uputila dopis Građevinskom fakultetu, da njihovi stručnjaci izađu na teren i urade neophodne analize i ispitivanja oko sanacije hrama.

PODNO GREJANjE HRAM Svetog arhangela Gavrila bio je jedan od najsređenijih u kolubarskom kraju. Crkva je imala podno grejanje. Zdanje je bilo obloženo mermerom. Krov svetinje bio je zaštićen bakarnim pločama. Stolarija je urađena od pune hrastovine. Sve to skinuto je sa crkve i odloženo u nekoliko šupa u porti ovog hrama.

- U dopisu Građevinskog fakulteta se navodi da je pre bilo kakvih radova na sanaciji potrebno obezbediti uslove nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika. Nažalost, Zavod ni do danas nije odgovorio - priča protojerej-stavrofor Rajko Stefanović.

Više od 1.700 meštana Šopića zahteva da nadležne institucije dozvole obnovu hrama. Pre mesec dana oni su se organizovali, prikupili novac i privremeno zaštitili hram. Očistili su unutrašnjost svetinje, koja je bila puna građevinskog šuta.

- Sramota je da tri godine čekamo da nadležne institucije dozvole rekonstrukciju - priča Zoran Petronijević, predsednik Mesne zajednice Šopići. - Inženjeri sa Građevinskog fakulteta smatraju da objekat može da se obnovi.

Žitelji ovog lazarevačkog naselja pitaju se zašto se troši dragoceno vreme? Posle svake kiše, zidovi se natapaju vlagom. Uskoro počinje građevinska sezona. Mnogobrojni vernici se nude da besplatno rade na obnovi ovog hrama čija je izgradnja počela za vreme vladavine kneza Mihaila Obrenovića.

HTELI DA ZIDAJU NOVI OBJEKAT

ZBOG sudbine Crkve Svetog arhangela Gavrila došlo je do neslaganja meštana Šopića i Eparhije šumadijske. U SPC je postojala ideja da se ruši stara crkva i zida novi hram, sa čime se nisu složili žitelji ovog naselja. Pre mesec dana, prilikom pokrivanja crkve, problemi u komunikaciji su prevaziđeni. A od zidanja novog hrama se odustalo, jer je Zavod to zabranio.

PREBACIVANjE LOPTE

TEK posle trećeg našeg dopisa, 14. decembra, Zavod Eparhiji šumadijskoj kao sopstveniku hrama stavlja u dužnost da sprovedemo sistemsku analizu konstrukcije objekta, kao i postojećih oštećenja, na osnovu kojih stručna služba Zavoda može da izda uslove. Time je Zavod obavezao SPC da uradi njihov posao i snosi troškove. Žalili smo se republičkom zavodu, ali bez uspeha. Oni su nas obavestili da primedbe uputimo Gradu kao osnivaču, objašnjava Stefanović.