ŽITELjI Lijevče Polja danima žive u strahu od "dlakave zveri" koja je u okolini Laktaša domaćinima podavila ovce, golubove i zečeve i izazvala nezapamćenu paniku. Naravno, odmah su se javili oni koji tvrde da selima hara "drekavac" ili neko mutirano biće, dok se oni staloženiji podsmehuju i tvrde da je najverovatnije reč o psima.

Da je "drekavac" zaista uplašio ljude, govori i prijava policiji koja je proveravala lovačke priče. Na dva imanja obavila je uviđaj tražeći tragove, a 150 naoružanih lovaca danonoćno je pretraživalo teren u selima Maglajani, Mrčevci i Petošeci. Zver nisu pronašli.

A bliski susret sa opasnom i dlakavom zveri, navodno su imala najmanje tri meštanina Mrčevaca, inače, rodnog mesta predsednika Srpske Milorada Dodika, i Maglajana. Jedan koji ne želi da mu se pominje ime, prestravljen, izbezumljen, kaže da mu je teško i da opiše šta je zapravo video. Njegov komšija S. M., koga meštani opisuju kao ozbiljnog čoveka, tvrdi da dlakavo biće ima veliku glavu, visoko je dva metra, sa kandžama i nogama, "kao da stoji na štulama". Treći, koji je s baterijskom lampom, pojurio zver, opisao ga je kao krznato stvorenje, visoko 70 centimetara: "Valjda je bežalo pa se sagnulo". Navodno, kretalo se na četiri noge. Glavu nije video, budući da ga je osvetlio s leđa, ali je čuo čudne krike, nalik huku sove.

Neidentifikovana zver poharala je golubarnik Ostoje Prčića koji za "Novosti" kaže da ništa slično u životu nije video.

- Ta zver mi je rasturila golubarnik tako što je progrizla i iskidala lim. Na limenim pločama ostale su rupe od očnjaka, kao da su probušene ekserima, i uopšte nema tragova drugih zuba. Udavilo mi je četiri goluba iz kojih je popilo krv, a onda ih u liniji složilo i ostavilo jedan pored drugog. Da sve bude još čudnije golubove je razvrstalo po boji i to dva crna i dva smeđa - priča Prčić.

Priseća se da se sve odigralo u utorak 21. februara između ponoći i tri sata ujutro, otkad lovačku pušku drži tik do ulaznih vrata.

- Lošije čujem i nisam obraćao pažnju na lupanje koje je dopiralo iz dvorišta. Međutim, komšija mi kaže da je to tutnjalo i lupalo i da je "gorela zemlja". On je sa lampom krenuo da vidi šta se dešava i tada je video tu snažnu zver. Osvetlio ju je lampom, ali ne može da kaže da li je žuta, siva ili crna. Ni čovek, ni vuk, a ni pas - priča Prčić.

Njegova supruga Snježana kaže da se zver oglašavala kao sova i da je u dvorištu ostavila darmar.

- Perja je bilo po celom dvorištu. Na limenim pločama ostali su tragovi krvi i dlaka koje je policija izuzela i rekla da će ih poslati na analizu. Niko nam ne veruje, a strah nas je noću da izlazimo, jer ovde ništa nije osvetljeno - priča Snježana.

Iste noći nestali su zečevi njihovog komšije Uroša Šestića, koji kaže da te noći nije bio kod kuće i ne zna šta se dešavalo.

- Ništa nisam video i ne verujem u te priče. Samo sam ujutro video da mi nema zečeva i delovalo je kao da ih je neko pustio. Nije bilo provaljeno i mislim da je to ljudska ruka uradila - kaže Šestić.

Njegovo mišljenje deli i Željko Lakić iz Maglajana, kome su dve noći nakon incidenta kod Prčića, podavljene ovce.

- Nešto je rastrgalo jednu ovcu i jedno jagnje, dok je drugo jagnje uginulo. Na njemu nije bilo tragova krvi i kao da je umrlo od straha. Sada po selu kolaju svakakve priče, ali ja mislim da su to uradili krvoločni psi, a ne neki drekavac - rekao je Lakić.

Tragovi očnjaka na limu

KAD KEROVI UTIHNU

U NOĆI kad je neidentifikovana zver posetila dva imanja u Mrčevcima, i kerovi su utihnuli. Ostoja Prčić priča da njegov lovački pas te noći uopšte nije reagovao ni lavežom, a slično je i sa psima njegovih komšija koji imaju rotvajlera, odnosno tornjaka.

- Kad je krenuo za tom zveri komšija je otišao po svog rotvajlera, ali se ovaj zavukao u kuću kao da se i sam prestravio. U šali smo psu govorili da je "muškarčina" - priča Ostoja.


PRIČE ZA MALU DECU

VUKAŠIN Vojinović, predsednik Lovačkog udruženja "Kozara" iz Laktaša, kaže da je "drekavac" bio tema na lovačkim sastancima, ali tvrdi da su to priče za malu decu.

- Ljudi svašta pričaju i prenose, a u strahu su velike oči. Mi smo se bavili tim pitanjem i 150 lovaca je išlo u pretragu terena, ali ništa nismo našli. Pa ne može neka zver od dva metra tek tako da nestane, nije duh - rekao je Vojinović.