POZNATU rusku pesmu "Podmoskovske večeri" na Dan branilaca otadžbine u četvrtak je pod kupolama Kremaljskog dvorca izveo deo mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije "Stanislav Binički". Srpski pevači nastupili su na svečanosti na kojoj su glavni gosti bili ruski predsednik Vladimir Putin, ministar odbrane Sergej Šojgu, državno i vojno rukovodstvo, ratni veterani...

Srpski vojni hor dobio je čast da podeli binu i sa glavnom zvezdom svečanosti - horom ruske armije "Aleksandrov", koji je imao prvi nastup posle pada aviona u kome je među 92 putnika, bilo i 64 člana ovog ansambla. Renesansu čuvenog armijskog hora uveličali su i pevači armija Kine i Kazahstana, koji su otpevali ruske kompozicije.

- Vojska Srbije i naš hor dobili su čast da uveličaju praznik Rusije. Nastupili smo u suženom sastavu od 11 članova, a horom je upravljao dirigent Pavle Medaković. Nastup u Kremlju, kao i sastav publike, jedinstveno je iskustvo i zadovoljstvo - opisuju članovi "Biničkog". - Pesmom našeg hora obeležavanju ruskog praznika priključile su se i naša vojska i država.

Članovi našeg hora zajedno sa kolegama iz ostalih gostujućih vojnih horova prisustvovali su i ceremoniji polaganja venaca tragično nastradalom generalu Aleksandrovu. Pevači tri armije održali su i koncert u zgradi za ruske kolege. Tom prilikom, pod dirigentskom palicom maestra Pavla Medakovića, "Binički" je izveo kompozicije "Tamo daleko" i "Oj Srbijo, mila mati".

Prvi put posle nezapamćene tragedije, obnovljeni vojni hor "Aleksandrov" pretpremijerno je stupio pre desetak dana na binu na sceni Teatra ruske armije u Moskvi. Nastupom u čast branilaca "rodine", međutim, čuveni ansambl i zvanično je počeo svoj drugi život. Posle avio-katastrofe kod Sočija 25. decembra prošle godine rusko Ministarstvo odbrane odlučilo je da obnovi sastav i nastavi rad "Aleksandrova".

- Naša je obaveza da sačuvamo naš jedinstveni ansambl. Zato smo odabrali novi sastav, a glavni kriterijum za prijem kandidata bile su ne samo vokalne sposobnosti već i spremnost da se služi svojoj zemlji - rekao je zamenik ministra odbrane Nikolaj Panjkov. - Stari ansambl "Aleksandrova" nastupio je u više od 70 zemalja, a novi će dokazati da je sačuvan stari kvalitet, unikatni zvuk i snažna energija.

Novi članovi ansambla prošli su audiciju i vežbaće nekoliko meseci da bi u proleće 2017. nastupili na već dogovorenim koncertima u Češkoj i Slovačkoj. Vodeći solista "Aleksandrova" Vadim Ananjev kaže da nije važno samo da novi članovi nauče repertoar, već da sve bude na najvišem nivou. Tonalitet u kojem pevaju i sviraju članovi ansambla ne menja se od vremena kada je njime rukovodio legendarni Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov.

VETERANI OBUKLI UNIFORME

DA bi legendarni ansambl "Aleksandrov" dobio kvalitetne članove, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izdvojio je 70 stanova, u koje su se uselili pevači sa svih strana Rusije - iz Kazanja, Omska, Čuvašije, sa Baltika. Zajednički stav posle tragedije bio je da hor mora što pre da zaživi i nastupima širi uspomenu na stradale članove. Prvih dana obnove, u pomoć su priskočili bivši članovi, koji će pevati u uniformama sve dok novi sastav ne bude potpuno zaokružen.