OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB

IMA samo jedan recept za moju dugovečnost i u životu i u novinarstvu. Vodila me istina. Tako kaže, u razgovoru za "Novosti", Milka Babović (88), televizijska legenda bivše SFRJ i danas jedna od najstarijih aktivnih sportskih novinarki u svetu.

Oni koji malo duže pamte sećaju se Milkinih sjajnih komentara klizačkih takmičenja, kada je gledaocima objašnjavala šta je to "dvostruki aksl", ali i ostale bravure velikih zvezda na ledu.

Danas gospođa Milka, višestruka prvakinja u atletici iz vremena bivše, velike Juge, živi skromni penzionerski život u Zagrebu, napiše pokoji tekst za novine i ima izuzetno vrednu arhivu koja dokumentuje kako se razvijao sport na ovim prostorima. Ova Crnogorka, rođena u Skoplju, zadržala je smisao za šalu, a sport je bio i ostao njena najveća ljubav.

- Možda i nisam prava novinarka, jer nakon toliko godina bavljenja ovim poslom još uvek nemam čir - duhovito primećuje naša sagovornica.

Milka Babović pripada generaciji najtalentovanijih televizijskih sportskih novinara na ovim prostorima, koji su prošli sve faze razvoja ovog uticajnog medija. Babovićeva se priseća da su prvi prenosi iz dalekih zemalja emitovani tako da su snimci putovali avionom iz Japana u London, a zatim distribuirani nacionalnim televizijama.

- Znate, kada sam ja počela, gotovo da i nije bilo žena koje su pratile sport. Na mojim prvim putovanjima sa starijim kolegama znali su drugi da me zadirkuju da sam im "pratnja". Ali brzo su me prihvatili - priča Milka Babović, dok je njene kolege opisuju kao oštru, ali pravednu šeficu.

- Znala je da baci i pisaću mašinu kada se razljuti - govorile su kolege, sportski novinari koji su s njom radili.

Od legendarnog Hrvoja Macanovića naučila je posao, za koji kaže da se danas u mnogo čemu promenio:

- Sada vladaju multinacionalne kompanije, sve se vrti oko novca i teško je sačuvati otklon od toga. Ali novinari moraju da naprave taj otklon, ako žele da budu verodostojni. I ja se ne dam.

Milka govori da je za nju nezamislivo da izmisli neki podatak, kako bi prilog ili tekst bili prijemčiviji čitaocima.

- Možda sam malo na svoju ruku, ali i moj otac je bio takav. Smatrao je da je važno da mnogo čitam, pa sam počela da se družim s knjigama još u ranom detinjstvu. To je bila osnova za novinarstvo - dodaje Babovićeva.

ŽIVOTNI put Milke Babović bio je izuzetno intrigantan.

- Otac je bio Crnogorac, a majka sremska Nemica, odrasla u Francuskoj. Moj crnogorski deda je ratovao s Turcima pod Skadrom, a deda po majci je bio austrougarski oficir koji je službovao u Zagrebu. Oficir je bio i moj otac, ustaše su nas oterale, a njega odvele u zarobljeništvo. Bez obzira na to šta je sve moja porodica prošla i što smo se toliko selili, nemam apsolutno u sebi ni mrvicu ljubavi prema nacionalistima, otvorena sam prema svima - ističe Milka Babović.

Rođena u Skoplju (27. oktobra 1928), školu je pohađala u Sarajevu, živela je u Rumi i Beogradu, a 1948. godine porodica se preselila u Zagreb. Kao mlada atletičarka srušila je 25 državnih rekorda (dva puta, 1953. i 1955. u proglašena je najboljom sportistkinjom Jugoslavije), a onda je došao angažman na televiziji. Mnogi koji se uopšte nisu zanimali za sport, a najmanje za klizanje, gledali su prenose i uživali u njenim komentarima, prepunim slikovitih opisa i neke otmenosti kakva je danas nezamisliva i u sportu i u životu.

I sada govori "bez dlake na jeziku", pa kaže da je čudno kako je proslavljena skijašica Janica Kostelić, koja nije završila mnogo škole, na čelu dela ministarstva koje odlučuje o sportu.

- Ne slažem se baš ni sa zahtevima hrvatskih vrhunskih sportista da dobiju penziju a da nisu ništa uplaćivali u penzijski fond. Nije to u redu - dodaje ona.

VOLELI su je svi u Jugoslaviji, a posebno se Milka Babović priseća vremena kada je jugoslovenski sport bio na vrhuncu. Klizanje je prvo prenosila u vreme dok su još televizori bili crno-beli, a kada su došle boje, onda je počela da komentariše i kako je koja klizačica obučena.

- Bili su to dani za pamćenje, ali život ide dalje. Sada je drugo vreme - kaže uz smeh, komentarišući kako je pre neki dan ustanovila da je blizu devedesete. - Znate kako je u samouslugama kada nešto košta 8,99 i lepše zvuči nego devet. Tako je i mene grom udario kada sam videla da se ta devedeseta približava.


JEDNI GLEDALI, A DRUGI SLUŠALI

ZA klizanje Milka Babović kaže da je "najtelevizičniji" sport, i da je zabavlja kada o sebi pročita da je bila "čuvena komentatorka koja je promovisala ovaj sport".

- Posebno mi je smešno kada pročitam da su gledaoci više slušali mene nego gledali klizanje - kaže naša sagovornica.

Na zidu njene sobe su izabrane fotografije, među kojima je u prvom planu ona sa svojim mentorom Hrvojem Macanovićem. Malo je živih među velikim televizijskim legendama iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, a pogotovo onih koji još uvek rade kao Milka Babović.

- Dobro mi dođe svaka kuna, a pisala bi i da je besplatno - kaže Babovićeva.