ZA vernost domovini, brate, hvala ti što si sebe žrtvovao da osvetliš puteve naše.

Ovo je poruka ispisana na srpskoj oficirskoj sablji, koju je Branko Franc Janko Butolen, penzionisani potpukovnik i rezervni oficir Vojske Srbije iz Beograda, pre dva dana uručio Sergeju Lavrovu. Oružje sa pozlatom, simbol časti, hrabrosti i slobode, uručeno šefu ruske diplomatije, namenio je porodici poginulog pilota Olega Peškova.

Posle polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda, Lavrov je bio ganut i iznenađen poklonom srpskog oficira.

- Želeo sam da izrazim divljenje palom heroju našeg bratskog naroda - kaže za “Novosti” Butolen. - Predavanje sablje bilo je u protokolu, ali je do kraja ostalo iznenađenje za Lavrova. Kada je preuzeo poklon, zahvalio se i, po ruskom običaju, dao mi novčanicu od jedne rublje, kao poklon za poklon. Trebalo je kasnije, tokom dana, da se sretnemo na prijemu u Ambasadi Rusije, ali zbog obaveza gospodina Lavrova, to je odloženo za naredni put.

Stigao je Lavrov, ipak, da Butolenu kaže da se junaci upravo i drže poruke upisane na sečivu - “ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti”.

Vredno oružje u koje je utisnut vekovni pečat naše tradicije, sa veličanstvenom simbolikom, zapravo je redizajnirana srpska oficirska sablja iz 1895. godine.

- Reč je o primerku sablje, jedne od 3.000 komada koje je kralj Milan Obrenović naručio od austrougarskog “Solingena” za modernizaciju i opremanje srpske vojske - kaže Dušica Velemir Tanasković, autor redizajna ove sablje. - Za razliku od originala, “nova” sablja je od nerđajućeg, hirurškog čelika koje odoleva vremenu. Obavezno je pozlaćena ili posrebrena.

Dušica Velemir Tanasković uradila je redizajn sablje

Kako Velemir Tanasković kaže, sablja se uručuje u stilizovanoj kutiji koju prate dva dokumenta. Prvi je sertifikat, a drugi je ustvari pravni dokument, odnosno povelja o nasleđivanju sa obavezama koje primalac ima prema sablji - da se isključivo koristi za spasavanje života.

- U Vojnom muzeju smo istraživali koja srpska oficirska sablja može da bude model za simbol vojničke časti, hrabrosti i dostignuća - objašnjava naša sagovornica. - To smo radili od 1993. do 1995. godine zajedno kolega Slobodan Surčulija i ja. Sablja koju smo odabrali nosi snažnu moralnu poruku i onome ko je dobije, kao i njegovoj porodici, služi na ponos.


SA POTERNICOM PORED LAVROVA

NEMANjA Ristić, za kojim je raspisana međunarodna crvena poternica Interpola, zbog sumnje da je jedan od organizatora neuspešnog terorističkog napada na dan izbora u Crnoj Gori, fotografisao se u Beogradu pored šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, javila je juče TV N1.

Navodi se da se Lavrov u ponedeljak, pošto je sa ministrom Aleksandrom Vulinom položio vence na Groblje oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, fotografisao sa pripadnicima desničarske organizacije "Zavetnici", među kojime se može videti i Ristić.

PEŠKOV - HEROJ

PILOT Oleg Peškov poginuo je 24. novembra 2015. godine, kada je njegov Su-24M oborio turski lovac F-16, iznad Sirije. Peškov je uspeo da se katapultira, ali su ga turkmenski pobunjenici zarobili, mučili i ubili. Predsednik Rusije Vladimir Putin posthumno ga je odlikovao Ordenom za hrabrost.