ZIMSKI ribolov, uz tradicionalni vojvođanski svinjokolj. I sve to na desnoj obali Tise, na njenom 63. kilometru toka kroz Srbiju, odmah prekoputa Novog Bečeja, koji je smešten s banatske strane. Tu su se minulog vikenda okupili pecaroši, majstori u pripremanju specijaliteta, kao i gurmani i ljudi željni dobre zabave u zimu.

Više od 1.000 znatiželjnika uživalo je u špecijama kulinara, "vulkan" čvarcima, svinjskom paprikašu, kobasicama iz Slovačke, ribljoj čorbi, krompirači, ražnjićima, i gledalo takmičenja u sportskom ribolovu, vojvođanskom višeboju...

- Evo, još malo pa će Nova godina, i većina ribolovaca odložila je svoj pecaroški pribor. A ovde kod nas kao da je sezona u punom jeku - kaže Dragan Vukotić, organizator ove manifestacije. - I sve to zahvaljujući ribi fenomenu naših voda - maniću (Lota lota na latinskom), iz porodice bakalara, koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila naše vode. Ima li lepšeg načina za strastvene ribolovce da zaokruže sezonu? Ovde se stiču nova prijateljstva uz ribolovačke priče, naše običaje, tamburaše, trubače...

Na jedinstvenom takmičenju u svetu pobedio je Đoko Grabež, iz Crvenke, koji je upecao tri i po kilograma manića, dok je najveću ribu uhvatila Ljubinka Petrović, iz Obrenovca. Ona je upecala manića teškog 1,15 kilograma.

- Volim da pecam, ali i da učestvujem na takmičenjima. Drago mi je što me je krenulo sa udicom pa sam pobedio - kaže Grabež. - Manifestacija je sjajna jer imamo priliku i da zimi "zabacimo" i okupimo se na druženju.


Svinjski but spreman za roštilj

Uporedo s takmičenjem u pecanju, na obali se odvijala i manifestacija vojvođanskog svinjokolja, s prikazom obrade svinjskog mesa na tradicionalan način i pripremom svinjskih specijaliteta. I sve to uz domaću rakiju i vino. Tu su bili i specijalni gosti iz Slovačke, iz mesta Nove Zamke, gde se održava festival kobasica.

- U Srbiji je sjajno, obožavamo ovakve manifestacije. Zato smo se odlučili da učestvujemo i pokažemo šta mi možemo da ponudimo - kaže Ladislav Baranji, majstor kulinarstva iz Slovačke.


Ljubinka Petrović je bacila udicu u hladnu Tisu

ZADOVOLjNI

DIREKTOR Turističke organizacije Novi Bečej Saša Dujin ističe zadovoljstvo meštana koji se priključuju gostima iz zemlje i inostranstva i doprinose popularizaciji sportskog ribolova, ali i druženja.

- Reč je o delu obale Tise koji nije afirmisan, a tu je smešten i kamp sa još uvek nelegelizovanim ribarskim kućicama. Nadam se da bi do početka letnje sezone moglo mnogo toga da se uradi i da imamo još jedan deo za naše gosti - kaže Dujin.