Čenej za Škote raj na zemlji
16. 10. 2016. u 21:00
Oliver i Hari Hogan na privremenom radu u Srbiji. Salaš 190, novi dom rođene braće iz Aberdina. Od jabuka, otkupljenih u okolini, prave oko 40.000 litara domaćeg sajdera
Na 2,5 jutara gaje čili papričice i prave ljuti sos Foto D. Dozet
OBLACI boje olova "poklopili" su atar Čeneja, sela nedaleko od Novog Sada. Atarskom putu do Salaša 190, koji je kiša satima nemilice kvasila bolje je pristajao čamac, nego automobil. Sumorna jesenja atmosfera promenila se dolaskom na salaš. Tamo nismo zatekli zabrinute vremešne poljoprivrednike. Dočekuju nas nasmejana braća Hogan, obučeni u tradicionalnu nošnju svoje zemlje sa neizbežnim kiltovima.
Stariji Oliver i mlađi Hari, obojica u srednjim tridesetim godinama, odlučili su da iz Aberdina, prestonice nafte i ribolova u Škotskoj, dođu u Srbiju i da Srbe, ali i ceo Balkan, nauče šta je "pravi" sajder od jabuka.
U tome, kako stvari stoje, i uspevaju. Od jabuka koje otkupljuju u Čeneju i široj okolini, prave gotovo 40.000 litara ovog osvežavajućeg alkoholnog pića i prirodnog soka od jabuke.
- Sve je počelo još devedesetih godina, kada je prijatelj našeg oca doveo iz Sarajeva nekoliko porodica u Aberdin, a neki od njih su se zaposlili u fabrici nameštaja našeg oca - priseća se stariji Oliver, koji je i "glavni" u ovom poslu, dok pokazuje tankove u kojima odležavaju sajder i sok od jabuka, u proizvodnom pogonu smeštenom u nekadašnjoj, adaptiranoj štali ovog starog salaša. - Pričali su nam o Srbiji, a 1998. godine, naš otac je u Ljuboviji pokrenuo proizvodnju nameštaja od starog drveta. U pratnji jednog od kamiona sa drvetom, stigao sam i ja. Kroz igranje fudbala, a i odlazak na pivo kojim su me saigrači častili posle utakmice, shvatio sam šta je gostoljubivost u vašoj zemlji.
Na taj način, smeje se Oliver, kojem kiša u obilasku salaša ni najmanje ne smeta, jer njegov rodni Aberdin, kako kaže, ima oko 260 kišnih dana godišnje, najbolje je potvrđena priča Duška Dragalića, jednog od radnika u fabrici i prijatelja njihovog oca, da je Srbija pravi "raj na zemlji".
- Sve češće sam boravio u Srbiji i čuo sam za Novi Sad i Čenej - objašnjava Oliver. - Stigao sam ovde pre deset godina, kupio salaš, a brat je stigao ubrzo posle mene. Proizvodnja je krenula. Bilo je i teškoća, ali, izdržali smo i sada naš "skots sajder" ima svoje mesto na tržištu Srbije, a i Hrvatske. Može, takođe, da se proba i u Londonu.
.jpg)
U proizvodnji ovog neobičnog pića, karakterističnog za Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu i SAD, koje je u Srbiju "stiglo" pre nekoliko godina, braća se drže zanatskih metoda.
- U početku gotovo da se nije znalo šta mi to radimo, ali, sada smo se povezali sa zanatskim "kraft" pivarama i sa njima nastupamo na sajmovima i festivalima - pričaju ova dva neobična Čenejca. - U Novom Sadu imamo prodavnicu "Biraj", gde uz sajder i sokove od voća nudimo i piva naših kolega. Imamo, takođe, i ponudu sajdera u tetrapak kutiji, pošto nam je pogon za flaširanje bio predaleko...
Planovi ove braće se ne završavaju na ovome. Na 2,5 jutara zemljišta oko salaša gaje čili papričice, od kojih prave sos, za nekoliko restorana u Novom Sadu, ali i za salaše oko Čeneja, uskoro će otvoriti i specijalnu prodavnicu, u kojoj će se, pošto je "Biraj" odmah uz Riblju pijacu, nuditi proizvode sa ove pijace, u vreme kada ona ne radi.
- Cilj nam je jednostavan - kažu ova dva brata. - Želimo da i našim primerom podstičemo i podržavamo lokalnu i samoodrživu proizvodnju, i da na taj način ukažemo mladim ljudima na mogućnosti koje su pred njima...
.jpg)
SARMA I RIBA
BRAĆI Hogan u Srbiji, kako pričaju, najviše nedostaje sveža morska riba i krompirići. Ribe su u Aberdinu, velikoj luci i ribarskom gradu na Severnom moru, imali u izobilju. Uspeli su, ipak, da je zamene sarmom, pasuljem, a i rakijom - šljivovicom. Dopadaju im se i sviđaju i "smoki", a i "plazma" keks, po kom, kako kažu, nepogrešivo prepoznaju Srbe, gde god da ih vide u svetu.
HRVATSKA
SVOJ sajder braća Hogan plasiraju i u Hravatskoj, najvećim delom na festivalima čiji je promoter njihov zemljak i prezimenjak - Bari Hogan.
- Na festivalima bude i po 45.000 posetilaca iz Velike Britanije, tako da ima dovoljno prostora i za prodaju sajdera - kažu Oliver i Hari. - Prodali smo, tamo, prošle sezone, oko 14.000 litara.
SAJDER
SAJDER je, kako objašnjavaju stručnjaci, fermentisano alkoholno piće napravljeno od soka od jabuke ili kruške. Alkoholni sadržaj mu varira od dva do 8,5 odsto, a u Nemačkoj ili SAD često se definiše i kao "vino od jabuka". Kod nas je postao poznat po brendu "Somersbi", pa ga mnogi i tako zovu.
MarkoBgd
16.10.2016. 21:05
Ovakvi stranci su korist za Srbiju jer nijednu staru fabriku nisu zatvorili niti ikoga otpustili a doneli su novu ideju, tehnologiju i prave proizvod koji se cak i izvozi. Svaka cast i sve najbolje
@MarkoBgd - E ovo je strani investitor , nisam primetio da je tražio put i infrastrukturu ... ovo je investitor ,svaka čast momcima ! Muka mi je od onih svinjskih prevara i nazovi biznisa sa Dnevnika !
Bar je njima lepo.
@Miko - Срби пате од синдрома јадника, нигде није тако лоше и никоме није толико лоше као мени. Дођу људи иѕ Кине. Шкотске, Холандије итд раде створе посао, лепо живе а Срби кукају мисле да тече мед и млеко на другим местима а још кад чују да је плата негде 600 Евра леле. А не питају колике су цене у тој другој држави.
Ovakvih vesti treba da ima sto vise. Novinari treba da promovisu ovakve price, a ne Stanije i Mimi Oro.Od ovoga ce nesto biti, razvice se ekonomija, saradanja sa drugim drustvima, naucicemo nesto i mi...
Komentari (13)