Posekao ceo šljivik zbog niske cene
04. 10. 2016. u 19:33
Voćari u čačanskom kraju nezadovoljni otkupnom cenom šljive od 12 dinara po kilogramu. Vojkan Tomić: Tri godine zaredom radim džabe
Vojkan Tomić
NEZADOVOLjAN ovogodišnjom otkupnom cenom šljive, koja je na kraju berbe pala na 12 dinara po kilogramu, voćar iz Miokovaca Vojkan Tomić posekao je sva stabla u svom voćnjaku, odnosno 440 šljiva. Ove godine su prinosi u šljivicima bili gotovo rekordni, voćari su se nadali dobroj zaradi, ali na kraju sezone ističu da su zapravo samo uspeli da pokriju trooškove, pa čak ni to.
- Pitam se kako gajiti šljivu za 12 dinara po kilogramu. Posekao sam sva stabla sa velikim apetitom, uopšte mi nije žao. Jer, kada tri godine zaredom radite za džabe, onda ne vidim svrhu gajenja šljive - ističe Tomić. - Ukoliko se ovakav trend sa cenom nastavi i narednih godina, za deset godina u ovom kraju ljudi će poželeti da pojedu šljivu.
Ove godine je veliki problem bio što je veoma mali procenat roda otišao za izvoz, posebno za rusko tržište. Tako će gotovo sav rod otići u kazane za pečenje rakije.
Stručnjaci, međutim, ističu da ne treba odustajati od ove voćne vrste, po kojoj je naš kraj prepoznatljiv. Dodaju da je tačno da je tržište nestabilno, ali i da pečenje rakije nije loša solucija, posebno ako se rakija dobije u kontrolisanim uslovima.
alfa...!
04.10.2016. 19:45
Kod mene u prodavnicama kilo šljive je 0.8 do 1.69 evra.....................
@alfa...! - Jel to neka prodavnica na marsu. Ja tu cenu nigde nevideh.
seljak hoce od jedne berbe da zivi celu godinu.Resenje je da sljivu pretvori u gotiv proizvod pekmez,rakiju... ili sl kada ce imati bolju cenu
@Djordje Perezanovic - Svi bi na balkanu da zarade ogromno uz minimum rada i ulaganja,, a posrednika citav red,,slabo ko da se bavi susenjem,pecenjem pekmezom,kompotom,,,a neznalice nazovi menadzeri ekonomije pojma nemaju da organizu trziste i naprave dobru ponudu za ino kupce,,doduse sa kupljjenim ispitima i diplomama se ne ide ni na pijac a kamo li na svetsko trziste
А пробали сте Русији трулу и затровану шљиву да увалите?! Па не иде то тако господо!
Komentari (21)