- "KO pre devojci, sam u nju upada", "Nemojte da tvrdite pazar, pazarite dok je tvrd", najmu(d)rije su poruke koje su poslali učesnici 13. svetskog šampionata u spremanju specijaliteta i afrodizijaka od belih bubrega, održanog proteklog vikenda u Lipovici nadomak Despotovca. Članovi ekipe "Guljatori" iz ovog sela poručili su da su rešili da kuvaju gulaš od testisa, "jer je selo malo, stariji neće da rade, pa im možda selo postane veće posle ove manifestacije". Da li zbog poruke, ili stvarno najboljeg gulaša, tek, "Guljatori" su pobedili na ovogodišnjem šaljivom gurmanskom festivalu, na kome se nadmetalo 15 ekipa iz Nemačke, Finske, Čačka, Svrljiga, Smederevske Palanke i drugih gradova Srbije. Takmičili su se prvi put, recept su dobili, a kažu da je možda najbolji tajni sastojak koji je pobedio njihovo drugarstvo.

- U svakom slučaju, ovogodišnja "Mud(r)ijada" rekordna je, jer su se na njoj kuvale dve tone belih bubrega raznih domaćih životinja. Ne znam kako će Lipovica podneti tu količinu belih bubrega, koji su, dokazano je, veliki afrodizijak. Pošto su ih jeli drug Tito i knjaz Miloš, preporučio bih sadašnjoj i budućim generacijama političara da probaju ovaj specijalitet - izjavio je Ljubomir Erović, idejni tvorac manifestacije.

Sa njegovom tvrdnjom složio se i Milorad Vukajlović iz Čačka, član ekipe "Kod Mrše", kaže da testisi imaju afrodizijačka svojstva.

STIGAO IZ FINSKE

Stefan Suni iz Finske, ekipa "Vanhala", prešao je gotovo 2.500 kilometara zbog zanimljivosti festivala i druženja. Pošto mu se u Lipovici veoma dopalo, obećao je da će naredne godine dovesti još Finaca, koji će gulaš spremati od irvasovih testisa.