U dva veka smestio se život generala u penziji Velimira Veca Radičevića, najstarijeg narodnog heroja na prostorima bivše Jugoslavije, koji broji 102 leta! I ne samo heroja, nego i člana KPJ kojoj je ostao veran od 1936. Ovaj Zećanin proslavio je rođendan na Vračaru uz društvo rodbine, ali i brojnih prijatelja koji su došli da ga zagrle, stisnu mu ruku, partizanski ga pozdrave. Dočekao je on i predstavnike organizacije boraca NOR-a iz Crne Gore i Beograda, obradovao se njihovom dolasku.

- I Crnogorci stigli! Svaka čast jer danas nije lako prevaliti toliki put. Hvala svima jer ste mi dan ulepšali, dočekao ih je na vratima stana saborac Veco, počasni predsednik SUBNOR-a Crne Gore, kome su društvo pravili sin Vlado i kćerka Olga. - Pogledajte, još sam dobro. Jeste da su mi noge postale nesigurne, ali se ne da stari ratnik!

Potom je Veco nazdravio sa čašicom crnogorske loze, poželevši svima da dočekaju njegove godine, ali da ne prođu ono što je on kao borac prolazio tokom Drugog svetskog rata u bitkama na Sutjesci, Neretvi i oslobođenju Knina. Teško su mu pale devedesete i raspadi država SFRJ, SRJ i SiCG.

- Video sam nove žrtve i pogibije, bratoubilaštvo, što je mnogo za jedan ljudski vek - priseća se Velimir.

Nema general neki poseban recept za dugovečnost. Priznaje da je okružen pažnjom porodice, zbog čega je neizmerno srećan.

- Možda je tajna dugog života i u ovoj čašici, koju ponekad ispijem - dodaje general.

Pored slavljenika sedi zamenik predsednika SUBNOR-a Crne Gore, Radojica Radojević, koji s ponosom ističe da je njihov domaćin prošao brojna iskušenja u životu i sve stoički podneo.

- Kruna njegovog časnog života su ordeni narodnog heroja i zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, zatim bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem. Tu je i partizanska spomenica. Sve su oni verni svedoci uspravnog života našeg Velimira - dodaje Radojević.

Osmeh se ne skida ni sa lica Bore Ercega, predsednika beogradskog SUBNOR-a koji je uvek na usluzi saborcu Veci. Obilaze ga redovno članovi i obaveštavaju o aktivnostima i planovima. Posle dobre gozbe i "čašice razgovora" usledio je rastanak, ali i optimistička poruka Velimira Radičevića:

- Nemojte me zaobići iduće godine. Čekaću vas da proslavimo 103. rođendan!

RUSKO ODLIČJE

VELIMIR Veco Radičević nedavno je odlikovan jubilarnom medaljom Ruske Federacije, u znak sećanja za doprinos u borbi protiv fašizma, a naročito u bitkama na Sutjesci, Neretvi i oslobođenju Knina. U toku 1942. I 1943. godine Radičević je bio borac Zetskog bataljona, a potom i Pete proleterske brigade. Kasnije je bio i zamenik političkog komesara pratećeg bataljona Vrhovnog štaba NOVJ, a od kraja 1944. godine poneo je i zvanje političkog komesara Srpske divizije korpusa narodne odbrane Jugoslavije.