CRKVI Blagoveštenja u Štitkovu, pod Čemernicom, u nekadašnjem sedištu knezova loze Raškovića, biće uskoro vraćen stari sjaj. Odbor za obnovu započeo je pripremne radove na uklanjanju tragova zuba vremena i nemara.

- Poslednji je čas za spasavanje hrama čije temelje i zidove jede vlaga koja se pojavila otkako je 1963. godine izgrađena brana na izvoru Vrelo za mini-centralu - ističe Vojin Vučićević, izvršni direktor Humanitarne organizacije "Stara Raška", na čiju inicijativu je s Mileševskom eparhijom i ovdašnjim udruženjem "Knezovi Raškovići" započelo prikupljanje sredstava za dugo očekivane radove. - Do sada je najveći darodavac, sa sumom od 800.000 dinara, republička Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Pošto su kilovati iz MHE kratko "tekli", meštani su svojevremeno minirali deo brane između crkve i stare školske zgrade. Neki od stručnjaka tvrde da je za metar-dva neophodno spustiti nivo toka rečice, a za otklanjanje uzroka vlage pominje se i zaštita od podzemnih voda. Na crkvi je planirana zamena krovne konstrukcije i stolarije, kao i podizanje zvonika.

Restauratore čeka i posao na zaštiti neobičnog spomenika ratnicima 1912-1918. godine iz pet sela. U fresko-tehnici, u malteru na zidu ispred oltara, ispisana su imena 107 ratnika,a ploča je osvećena na Vidovdan 1927. godine. Zbog vlage, malter i tekst su na dnu zapisa teško oštećeni.

Crkva u Štitkovu podignuta je na mestu nekadašnjeg manastira sagrađenog sredinom 17. veka, u vreme kada je na tronu raškog mitopolita i pećkog patrijarha bio Gavrilo Rašković. Turci su iz osvete spalili manastir 1815. godine, a narod je, iako pod vlašću tuđina, 1863. počeo da zida crkvu od sige i kamena.

KUĆE Vredni spomenici narodnog graditeljstva

- Knez Mihailo je ukazom 1876. godine odredio da se izda "60 dukata ćesarskih obštini sela Štitkovo u kadiluku novovaroškom, na dovršenje započete crkve" - svedoči Vukoman Šalipurović u knjizi "Prilozi za istoriju građevinarstva u srednjem Polimlju u 19. veku".

Pozivajući meštane i dobrotvore da se od propadanja zaštiti stara crkva, u Odboru ukazuju na to da se tako čuva ognjište Raškovića, loze koja je odigrala značajnu ulogu u opstanku naroda u Starom Vlahu i njegovoj borbi za slobodu.

ČEKAJU PUT I ARHEOLOGE

DO Štitkova vodi asfaltni put od Nove Varoši, dug 25 kilometara, ali meštani odavno čekaju radove na devet kilometara makadamskog puta preko Kadijače i vezu sa ivanjičkim seoskim centrima Katići i Kušići. Radovi preko Zečkog Polja su naprasno prekinuti sredinom šezdesetih godina prošlog veka.

U Štitkovu se nije tragalo za dvorovima Raškovića, a iako je bilo više pokušaja, još nema zaštite jedinstvene etno-oaze Vrelo i kuća od drveta i kamena starih po 130 godina, svojevrsnih spomenika narodnog graditeljstva.