POČETAK godine "Novosti" su, tradicionalno, posvetile najhumanijima, najhrabrijima, najboljima među nama. Specijalni žiri, po 53. put, izabarao je najnesebičnije u godini za nama i dodelio im plakete u akciji "Najplemenitiji podvig godine".

Predvođeni akademikom Matijom Bećkovićem, članovi našeg žirija su odlučili - nosilac prestižne titule najplemenitijeg za 2015. je Marko Jakšić, hrabri mladić iz Višegrada. Tek puka slučajnost - zakasnio je na poslednji autobus - dovela ga je sudbonosnog dana u blizinu doma za stare u beogradskom naselju Mirijevo. A kada je video požar i shvatio da su štićenici u opasnosti, nije časio časa. Bez razmišljanja uleteo je u zapaljenu zgradu i sa medicinskim sestrama spasao nemoćne stanare doma.

Zlatnu plaketu za dečji podvig žiri je dodelio jedanaestogodišnjem Nikoli Blajkoviću iz Kraljeva koji je, posle teškog saobraćajnog udesa u Grčkoj, iz zapaljenog automobila izvukao jednogodišnju sestru. Teško povređeni majka i otac uspeli su da se spasu nekoliko sekundi pre nego što je eksplodirala boca za plin.

Omer Mehić, Milovan Đukarić, Nebojša Drajić, Dževad Ljajić, Miroslav Veselinović i Ivan Miladinović - to su imena heroja koji su svoju hrabrost platili životima. Četvoročlana helikopterska posada Vojske Srbije i dvoje medicinara iz Novog Pazara poginuli su u padu letelice u Suričinu, dok su pokušavali da sačuvaju život pet dana starog Šahina Ademovića. Oni su dobitnici posthumne plakete za najplemenitiji podvig.

Plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dobiće žitelji mesta Stepanovićevo, kod Novog Sada. Oni su priskočili u pomoć teško obolelim Gordićima, roditeljima četvoro dece, i omogućili im da otplate kredite.

Nismo, ipak, zaboravili ni druge koji su svojom humanošću obeležili prethodnu godinu. Priznanja su pripala i Slobodanki Lekić, prenzionerki iz sela kod Zubinog Potoka koja od skromne penzije pomaže bolesne i siromašne, Ircu Marku Kitingu koji je pešačio do Krfa i natrag u humanitarnoj misiji, Mustafi Kolenoviću koji je spasao davljenike iz Zlatarskog jezera.


ŽIRI

UZ Bećkovića, u žiriju su bili i akademik Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, proslavljeni sportisti Dejan Bodiroga i Aleksandar Šapić, zamenik načelnika VMA pukovnik dr Dragan Dinčić, direktor "Komtrejda" Veselin Jevrosimović i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović.

NAGRADA I HRABROM ŽELEZNIČARU

SPECIJALNA plaketa pripala je radniku JP "Železnice Srbije" koji je spasao sigurne smrti više od 50 putnika u vozu. On je izašao kroz prozor pomahnitale mašine i, viseći nad provalijom, uspeo da, držeći se za krov, pređe nekoliko metara i ručno ukoči voz.