PRINC Čarls je bio jako zadovoljan našim gostoprimstvom. Sa poklonima je napustio Novi Sad, a posle nekoliko dana i Beograd. Sećam se da je te davne 1978. bio prijatno iznenađen da ovde tako mnogo nacija složno živi. Govori ovako, ekskluzivno za "Novosti" nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović, prisećajući se posete naslednika britanske krune Srbiji.

Vest da princ Čarls dolazi drugi put u Srbiju posebno ga je obradovala, s obzirom na to da je danas jedan od retkih svedoka prve posete ovog princa našoj zemlji. Posebno mu je drago što posle toliko godina ponovo dolazi. Biće to prilika, kaže Dejanović, koji je bio domaćin princu Čarlsu ceo jedan dan, da se priseti svoje prve posete Beogradu i Novom Sadu i da uporedi Srbiju nekad i sad.

Prema Dejanovićevim rečima, princ Čarls je bio specijalni gost Josipa Broza Tita, koji mu je i ponudio da poseti Novi Sad, kako bi bolje upoznao našu zemlju.

- Princa Čarlsa je te godine u Srbiju poslala njegova majka kraljica Elizabeta da bi se susreo sa Titom i upoznao čoveka kome se ona divila. Takođe i da bi Tito princu Čarlsu preneo svoje stavove o situaciju u svetu i saradnji SFRJ sa Velikom Britanijom, koje bi on potom preneo kraljici Elizabeti - priseća se Dejanović.

Princ Čarls je u Novi Sad stigao u pratnji šefa Titovog kabineta. Sa Radovanom Vlajkovićem i Dejanovićem obišao je grad, posetio je jednu galeriju slika i otišao na ručak u salon na Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Pričali smo princu Čarlsu o istoriji Vojvodine i Novog Sada, što mu se jako dopalo. Ručali smo pileću supu, ćureće pečenje, pili fruškogorsko vino i jeli domaće kolače.

Ovaj istorijski susret sa princom od Velsa Dejanović je opisao u knjizi svojih memoara "Moje novosadske i druge godine", koja je popularno štivo Novosađana. Razlog za to izdavač Zoran Kolundžija vidi u potrebi da se Novosađani lično oduže Jovanu Dejanoviću.

Dejanović i princ od Velsa na Petrovaradinskoj tvrđavi 1978. godine

- On je čovek koji neizmerno voli Novi Sad. Jovan Dejanović je tvorac modernog Novog Sada. Mi Novosađani ga neizmerno volimo - kaže Kolundžija.

Jovan Dejanović je, inače, odrastao u pustarama sela Velebit i učio zanate u Kanjiži. Kao sin pismenog doseljenika u Vojvodinu i kasnije iseljenika u Ameriku, prvi put je u Novi Sad došao na studije ekonomije. Tu je napravio uspešnu političku karijeru, bio je sekretar SKOJ, član KPJ, predsednik SSRN grada, gradonačelnik, poslanik Skupštine Srbije... Penzionisan je kao autonomaš, koji je kritikovan i isključen iz SKJ. I pored toga Dejanović je kao tvorac i graditelj ostao urbana legenda Novog Sada.

- Nisam ja gradio Novi Sad već narod - brani se od pohvala Jovan Dejanović

- Krajem sedamdesetih Novi Sad je imao 180.000 žitelja, a 115.000 zaposlenih. Imao je snažnu privredu i građane koji su želeli da njihova varoš postane svetska metropola. Mi rukovodici smo samo bili odlučni i snalažljivi da nađemo investitore, najbolje pojektante i građevinare - kaže Dejanović.

Tito i Dejanović, sredinom 1975. godine

Tako je i bilo, Novi Sad je postao veliki politički, kulturni i sportski centar pod "komandnom palicom" Dejanovića, kada je izgrađen prvo "Spens", pa drugi deo hotela "Park", zatim most "Sloboda", Narodno pozorište...

BROZOV PRIJATELj

KAO gradonačelnik, Dejanović je Josipa Broza ugostio 1975. godine, kada mu je predstavio Novi Sad kao prestonicu srpske privrede. Tito je tada oduševljen zapisivao Dejanovićeve reči. Drugi i poslednji put Tita je dočekao kada je sa Jovankom u hotelu "Park" slavio doček 1977.

Dejanović je kao rukovodilac SSRNJ 1983. godine završio gradnju "Kuće cveća".

"LEGIONAR"

DEJANOVIĆ je rođen 1927. u selu Velebit kod Kanjiže. Prvi čovek Novog Sada bio je od 1974. do 1982. Kao član Međunarodne konferencije gradova upoznao je Evropu i svet. Bio je domaćin Indiri Gandi, princu Čarlsu, Kenetu Kaundi i mnogim drugim svetskim državnicima. Nosilac je jugoslovenskog Ordena za vojne zasluge i francuskog Ordena Legije časti.