MOŽEMO li da uzmemo ovu tortu? Hoću da je pipnem i probam, savršena je! - govorio je petogodišnji Luka svojoj mami Biljani, zadivljeno posmatrajući veliku tortu u obliku dvorca koga čuvaju zmajevi. Više od 130 torti, koje su bile izložene na takmičenju za naj-tortu, izazvalo je oduševljenje posetilaca.

Tradicionalna manifestacija "Naj-torte" u organizaciji Fonda humanosti Kompanije "Novosti", održana je danas po 26.put u holu tržnog centra "Delta siti" u Beogradu. Ova akcija je, kao i svake godine, humanog karaktera, pa će sve poslastice biti podeljenje nezbrinutoj deci u 14. domova u Beogradu i Pančevu.

Torte velike i male, mamile su poglede mališana. Po stolovima su se ređali Crvenkapa, pčelica Maja, Nodi, Medvedići... Čitave bajke bile su ispričane na nekima od njih, poput "Vuka i sedam jarića".

- Želeo sam da slatkiš priča priču, a ova bajka je idealna za to - kaže sedamnaestogodišnji Đorđe Đorđević, najmlađi učesnik ovog takmičenja i jedini muškarac. - Na četiri torte koje čine jednu, nalaze se scene iz priče. Napravio sam švarcvald, kinder i čokoladnu, jer će se ti ukusi najviše dopasti deci, a to je najbitnije.

TRAGANjE ZA POBEDNIČKOM TORTOM ČLANOVI žirija - Jelena Arsenijević, Radovan Vujković i Lidija Obradović, generalni sekretar "Novosti", pomno su gledali sve poslastice koje su bile izložene, u potrazi za onom jedinstvenom - pobedničkom. - Gledali smo koliko je ko uložio truda u kreiranju izgleda slatkiša. Bilo bitno i to šta je među svim tim ukrasima jestivo - navodi Vujković. Ove godine prvi put dodeljene su nagrade za profesionalnu i amatersku tortu, a najbolja amaterka bila je Bojana Mladenović, koja je napravila ružičastu sovu.

Đorđe samostalno učestvuje četvrti put, ali je još kao mali sa mamom pravio torte i donosio ih na ovo takmičenje. "Staž" od 26 godina, koliko ova humanitarna akcija traje, ima i Dragana Simić, predsednica udruženja "Slatki osmeh" iz Jagodine. Žene iz ovog udruženja, njih 50, došle su i donele torte deci u domovima kako bi im izmamile osmeh na lice. Manji staž od nje ima Ljubica Stefanović iz Zemuna, a o njenoj prvoj torti koju je napravila davne 1999. godine za ovu priliku, još se priča.

- Svi još pamte moju gušter-tortu - govori kroz osmeh Ljubica. - Bila je dugačka dva metra i taj rekord još niko nije oborio. Posvetila sam je sinu koji je tada išao u vojsku i onda sam se zarekla da ću da učestvujem na ovoj manifestaciji dokle god me pamet i noge budu služile.

Direktorka Fonda humanosti Kompanije "Novosti" Divna Čanjatović zahvalila se svim učesnicama koje su došle iz svih krajeva Srbije, ali i Makedonije, i donele svoje slatke majstorije za nezbrinutu decu, i podelila im prigodne poklone. Poslastica koja je osvojila sve simpatije žirija i ujedno pobednička, bila je torta sa motivima iz crtaća "Maša i Medved", koju je napravila Marijana Barać. Drugo mesto osvojila je "Bela maca", koju su kreirale Jelena Pucarević i Zorica Đorđević, a treće "Pčelica Maja", Vanje Novak.

SPONZORI I DONATORI

AKCIJU "Naj-torte" podržali su kompanije "Dijamant", "Metalac", "Dr Etker", "Travelino", "Hedera vita", "Romansa", "Mona", ali i "Halo turs", "Ukus Kosmaja","Fondan plus", "Srpska tradicija", Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Zvezdara. Među donatorima bili su Momčilo Fundup, Mića Adamović, Sonja Davidović, ali i Stanislava Nedeljković, slikarka, koja svoje radove poklanja pobednicima od prve godine kada je ova manifestacija organizovana.