ABU DABI - Izgradnja zgrade muzeja "Luvr Abu Dabi" je završena, na redu su radovi na enterijeru, a muzej će za posetioce biti otvoren krajem 2016.

Građevina od 64.000 metara kvadratnih, koju je projektovao francuski arhitekta Žan Nuvel, koštaće više od miljiardu evra, prenosi list Figaro.

Stalne postavke muzeja biće smeštene na površini od 6.000 kvadratnih metara, a izložbeni prostor za gostujuće postavke na površini od 2.000 kvadratnih metara.

Slavni francuski muzej za milijardu evra dozvolio je Emiratima da koriste naziv Luvr u narednih trideset godina, a obezbedio je i profesionalnu podršku, kao i deo kolekcije. Pariz i Abu Dabi su 2007. potpisali niz sporazuma u vezi izgradne ovog muzeja.

Muzej je izgrađen na ostrvu Sadijat u Abu Dabiju i izgleda poput kupole koja lebdi iznad vode.

Postavka muzeja "Luvr Abu Dabi" obuhvatiće i određene umetnine koje su trenutno izložene u Centru Pompidu i u Versaju, a već je otkupljeno nekoliko dela Pola Gogena i Renea Magrit, kolekcija fotografija francuskih i američkih fotografa, brojne skuplpture.

Tokom narednih meseci radiće se na unutrašnjosti muzeji.

Ovaj muzej samo je jedan deo slagalice poznate kao "Kulturni distrikt ostrva Sadijat". Reč je o ambicioznom planu da se na tom ostrvu otvori i krilo čuvenog muzeja Gugenhajm koje će predstavljati dela savremene umetnosti.