OBILNE padavine poslednjih dana donele su dosta problema manastiru Klisura, na levoj obali reke Moravice, pored magistralnog puta za Ivanjicu. Na pristupnom putu ka ovom srenjovekovnom biseru pojavilo se nekoliko klizišta, a najveće i najrizičnije je tik uz manastirsku kapiju. Igumanija Evgenija je obavestila nadležne u Arilju i Patrijaršiji, i očekuje pomoć.

- Problemi su počeli jesenas, a nakon ovih kiša odronilo se nekoliko metara pre dve godine asfaltiranog puta. On je dosta oštećen, a daljim obrušavanjem zemlje i drveća koje se tu nalazi, bili bi ugroženi i ekonomski objekti manastira. Deo dole, gde je "brdo pojurilo", lakše će se očistiti, a za ovo klizište neophodna je ozbiljnija sanacija. Manastir su obišli predstavnici opštine Arilje, sa predsednikom na čelu, kao i predstavnici ivanjičkih "Puteva", pa se nadamo brzom rešavanju problema. Pored toga, uzdamo se i ljude dobre volje, da shodno svojim mogućnostima pomognu - kazuje igumanija Evgenija.

Ona dodaje da, osim novonastalih klizišta, manastir odranije ugrožava veliki teret kamena koji se otiskuje sa brda na koji se naslanja zid hrama:

- Ispod crkve teče Vučjački potok, koji je još 1977. godine napravio hramu velike probleme. Tada se otcepilo pola prostora oko hrama i onda je pravljena neka građevinska intervencija i drenaže, tako da je tada taj deo navodno zaštićen.

SANACIJA CRKVE - Zbog vlage i crkva je u lošem stanju. Prokišnjava, ćeramida pada, malter opada, pa u njoj više ne možemo da održavamo službu - kaže igumanija.

U sastavu ove manastirske svetinje najznačajnija je Crkva svetih arhangela Mihajla i Gavrila, a tu je i kapela Sv. Petke. Za crkvu se smatra da je jedna od najstarijih u Srbiji, da je nastala 1216. godine kada je Sveti Sava prolazio ovim krajem osnivajući srpsku episkopiju. Mesto gde se nalazi je vrlo zanimljivo. To je jedan klanac, klisura, na oko 500 metara nadmorske visine, kuda su ranije prolazili važni putevi. Po rečima igumanije Evgenije, za vreme ratova ovde su se ljudi sastajali i donosili važne odluke. Manastir Klisura nekada se zvao Dobrače, po selu u kojem se nalazi. Rušen je tokom istorije više puta, a obnovljen je 1798. godine. Pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika od 1966. godine.

Danas se u njemu nalazi petočlano sestrinstvo.

- Ovo je velika svetinja, monaška oaza, duhovni centar, gde čovek nalazi mir u duši i celom biću, pa nije čudo što je stecište sve brojnijih vernika - otkriva igumanija.


POMOĆ OPŠTINE

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović kaže da ovo klizište predstavlja veliki problem, ali da će lokalna samouprava preduzeti sve kako bi što pre izvršila njegovu sanaciju.

- Ovo nije jedini naš manastir, ali je značajan za čitav kraj. Prvo ćemo uraditi projekat, i čim vreme dozvoli, pristupiti radovima kako bismo sačuvali manastir - kaže Todorović.