Rasprave na forumima koji se bave teorijama zavere “uzavrele” su ove nedelje, nakon što je jedna žena, koja je navodno nekada bila zaposlena u NASA, tvrdila da je videla ljude na Marsu.

Žena koja se predstavila kao “Džeki” pozvala je američku radio stanicu Coast to Coast AM i rekla je da je 1979. videla ljude u astronautskim skafanderima kako trče površinom Crvene planete.

Džeki je rekla da je radila na Viking Lander misiji kada je na ekranu videla prenos uživo s površine Marsa.

“Nadam se da ćete mi pomoći da rešim 27-godišnju misteriju”, rekla je ona voditelju. “Taj stari Viking rover je jurio unaokolo. Onda sam videla dva čoveka u astronautskim odelima – ne onim velikim koje su obično koristili, nego nekim tanjim, zaštitnim. Hodali su ka roveru”.

Džeki kaže da je još šest radnika NASA videlo kako ljudi hodaju Marsom.

Viking Mars misija lansirala je dve letelice Viking 1 i Viking 2 u razmaku od nekoliko nedelja.

Svaka od njih sastojala se od orbitera i lendera koji su putovali gotovo godinu dana do Marsove orbite.

Zatim su fotografisali površinu planete, a potom se spustili. Orbiteri su nastavili da snimaju i gotovo cela planeta je tokom ove misije bila mapirana u visokoj rezoluciji.

“Iako nisu otkriveni tragovi života, Viking je otkrio sve elemente potrebne za život na Zemlji – ugljenik, azot, vodonik, kiseonik i fosfor”, saopštila je NASA.

“Postoji nekoliko problema u njenom svedočenju”, rekao je Najdžel Votson, stručnjak za NLO i autor knjige “Haynes, UFO Investigations Manual”.

“Pre svega, nije bilo prenosa sletanja uživo, a Viking nije imao točkove, kao što je to slučaj sa Kjuriositijem. Pošto je želela da ostane anonimna, ne možemo ni saznati da li je zaista radila za NASA”.

Ipak, u poslednje vreme bilo je i bizarnijih tvrdnji.

Fizičar Dr Džon Brandenburg izjavio je da je drevna civilizacija zbrisana s površine Marsa nuklearnim napadom druge vanzemaljske rase.

On kaže da su drevni Marsovci poznati kao Cidonijani i Utopijanci bili masakrirani u ovom napadu, a da se svedočanstva genocida mogu videti i danas.

Brandenburg upozorvava da treba i sami da strepimo od napada na našu planetu i pošaljemo ljude na Mars kako bismo otkrili pravu istinu.