Kajmak pokupili otkupljivači višanja
02. 06. 2014. u 14:08
Proizvođače u opštini Merošina, ali i u atarima Prokuplja i Leskovca, pred ovogodišnju berbu muče hronične muke - da li će otkupna cena biti bar približno adekvatna uloženom trudu i novcu
KAO i prethodnih godina, proizvođače nadaleko poznate oblačinske višnje (ime dobila po predelu i Oblačinskom jezeru), pre svega u opštini Merošina, ali i u atarima Prokuplja i Leskovca, gde se takođe gaji "oblačinka", i pred ovogodišnju berbu muče hronične muke - da li će otkupna cena biti bar približno adekvatna uloženom trudu i novcu i hoće li ih otkupljivači ponovo ucenjivati. Dobar rod i kvalitet ploda ih ne brinu, jer, kako ističu, to se podrazumeva, samo da vremenske prilike posluže.
Kampanja bi trebalo da počne za oko mesec dana, a osim crvenih sočnih plodova na stablima višnjara sve ostalo zasada je nepoznanica. Poljoprivrednici su posebno kivni na državu, koja, kažu, nikada nije utvrdila zaštitnu cenu višnje pre početka berbe.
Na području male siromašne Merošina, na čijem ulazu stoji tabla sa natpisom "Dobro došli u opštinu višnje", čak 95 odsto domaćinstava bavi se proizvodnjom ovog voća.
Na površini od oko 2.000 hektara ukupni prinosi iznose između 1.500 i 1.800 vagona, a zasadi se kreću od 30 ari do nekoliko hektara.
- Više je nego opravdana zebnja ovih napaćenih ljudi, od koji mnogi egzistencijalno zavise samo od višnje. Praksa je pokazala da se otkupljivači slade na tuđem znoju, a cenu ubijaju i time što ne nude dovoljnu količinu gajbica, te proizvođači nemaju gde da stavljaju ubranu višnju i žure da je što pre prodaju - kaže predsednik opštine Merošina Bojan Nešić, naglašavajući da će opština učiniti sve da im olakša muke.
U Merošini i okolini nema nijedna hladnjača, a ona jedina što je bila - "Voćar", još uvek je u procesu restrukturiranja i u ovom trenutku ne može da skladišti višnju, već samo gotovu zamrznutu robu na 20 stepeni ispod nule.
- Otkupna cena još nije poznata. Otkupljivači čekaju i taktiziraju, a mi proizvođači nemamo veliki izbor. Gledamo u nebo, očekujemo početak berbe i pribiramo berače - kaže za "Novosti" Hranislav Stojanović iz Merošine.
- Uspeli smo nekako da se odbranimo od nakupaca - dodaje Radisav Jovanović iz susednog Aleksandrova.
- Proterali smo ih odavde jer su nam deceniju i više na sve moguće načine ubijali cenu i ucenjivali nas. Često je zbog njih i propadao rod.
Isti problemi muče i poljoprivrednike u Toplici, gde se samo na području prokupačke opštine pod višnjom nalazi oko 2.500 hektara, a prema rečima Saše Stankovića, najveću zaradu za proliveni znoj proizvođača imaju otkupljivači i hladnjačari, koji za godinu-dve uzmu više para nego vlasnici višnjara za ceo život.
Inače, oblačinska višnja ne spada u sorte, već je eko-tip koji se razvio i prilagodio ekološkim i edafskim uslovima određenog geografskog područja. Poreklo ove višnje nije utvrđeno.
a zasto
02.06.2014. 15:48
A sto im opstina ne pomogne da naprave zadrugu, pa da preuzmu tu hladnjacu u restruktuiranju itd...itd...malo akcije, manje kukanja.
саберите се, удружите средства и рад, направите задружну хладњачу, прераду, чак и локалну банку ... тако је некад било, а ако хоћете европски стандард, то вам је једини пут
Pa ljudi ujedinite se napravite hladnjacu I sacekajte da cena bude visa....ili od nje pravite sirupe..slatko...dzemove....Prodavajte gotov proizvod a ne sirovinu za njega.....Kilogram visanja kosta 50 centi....a tegla dzema 450dinara....Jel neko od ljudi iz vaseg kraja bio u prodavnici? Tamo 300g pakovanje kosta 140dinara! Pa upakujte I vi vas rod I eto deeebele zarade...
Prica mi drugar iz Micigena kako tamo farmeri kupe dve tri neke male masine (izbijaju kosticu visnje), udruze se i pakuju visnju u neku burad. Onda je prodaju i uzmu lepe pare. Neki opet prave dzemove i uzmu jos vecu lovu. Pa eto probajte i vi, ne trebaju vam ti hladnjacari, nakupci, prekupci.... Malo treba i glavu koristiti!
Pa kako bi Slavče kupio nov auto svake godine?
Komentari (3)