Kajmak pokupili otkupljivači višanja

D. Stojanović

02. 06. 2014. u 14:08

Proizvođače u opštini Merošina, ali i u atarima Prokuplja i Leskovca, pred ovogodišnju berbu muče hronične muke - da li će otkupna cena biti bar približno adekvatna uloženom trudu i novcu

KAO i prethodnih godina, proizvođače nadaleko poznate oblačinske višnje (ime dobila po predelu i Oblačinskom jezeru), pre svega u opštini Merošina, ali i u atarima Prokuplja i Leskovca, gde se takođe gaji "oblačinka", i pred ovogodišnju berbu muče hronične muke - da li će otkupna cena biti bar približno adekvatna uloženom trudu i novcu i hoće li ih otkupljivači ponovo ucenjivati. Dobar rod i kvalitet ploda ih ne brinu, jer, kako ističu, to se podrazumeva, samo da vremenske prilike posluže.

Kampanja bi trebalo da počne za oko mesec dana, a osim crvenih sočnih plodova na stablima višnjara sve ostalo zasada je nepoznanica. Poljoprivrednici su posebno kivni na državu, koja, kažu, nikada nije utvrdila zaštitnu cenu višnje pre početka berbe.

LESKOVAC NA području Leskovca pod višnjom je oko 1.700 hektara i dominira "oblačinka". Zasadi su ove godine u odličnom stanju, te proizvođači koji su primenili kompletnu agrotehničku zaštitu mogu očekivati prosečni rod od osam tona po hektaru. Stručnjaci preporučuju dodatno tretiranje zasada protiv žilogriza (vrsta insekta) posle berbe, koja bi trebalo da počne sredinom juna, a proizvođači ističu da bi sve preko 50 centi za kilogram isplatilo sezonu. Otkupljivači su lane plaćali 50 dinara, a naplata je bila uglavnom korektna.

Na području male siromašne Merošina, na čijem ulazu stoji tabla sa natpisom "Dobro došli u opštinu višnje", čak 95 odsto domaćinstava bavi se proizvodnjom ovog voća.

Na površini od oko 2.000 hektara ukupni prinosi iznose između 1.500 i 1.800 vagona, a zasadi se kreću od 30 ari do nekoliko hektara.

- Više je nego opravdana zebnja ovih napaćenih ljudi, od koji mnogi egzistencijalno zavise samo od višnje. Praksa je pokazala da se otkupljivači slade na tuđem znoju, a cenu ubijaju i time što ne nude dovoljnu količinu gajbica, te proizvođači nemaju gde da stavljaju ubranu višnju i žure da je što pre prodaju - kaže predsednik opštine Merošina Bojan Nešić, naglašavajući da će opština učiniti sve da im olakša muke.

U Merošini i okolini nema nijedna hladnjača, a ona jedina što je bila - "Voćar", još uvek je u procesu restrukturiranja i u ovom trenutku ne može da skladišti višnju, već samo gotovu zamrznutu robu na 20 stepeni ispod nule.

CENE LANjSKA otkupna cena "oblačinke" iznosila je između 40 i 50 dinara. Sada se očekuje nešto viša, ukoliko ne bude ucena otkupljivača. Višnjari u merošinskoj opštini smatraju da je to ispod svakog minimuma i ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. Po njima, realna cena bila bi između 110 i 150 dinara. Nadničari su lane berbu naplaćivali od 12 do 15 dinara po kilogramu, plus tri obroka i po nekoliko piva. Koliko će tražiti ove godine, ostaje da se vidi.

- Otkupna cena još nije poznata. Otkupljivači čekaju i taktiziraju, a mi proizvođači nemamo veliki izbor. Gledamo u nebo, očekujemo početak berbe i pribiramo berače - kaže za "Novosti" Hranislav Stojanović iz Merošine.


- Uspeli smo nekako da se odbranimo od nakupaca - dodaje Radisav Jovanović iz susednog Aleksandrova.

- Proterali smo ih odavde jer su nam deceniju i više na sve moguće načine ubijali cenu i ucenjivali nas. Često je zbog njih i propadao rod.

Isti problemi muče i poljoprivrednike u Toplici, gde se samo na području prokupačke opštine pod višnjom nalazi oko 2.500 hektara, a prema rečima Saše Stankovića, najveću zaradu za proliveni znoj proizvođača imaju otkupljivači i hladnjačari, koji za godinu-dve uzmu više para nego vlasnici višnjara za ceo život.

Inače, oblačinska višnja ne spada u sorte, već je eko-tip koji se razvio i prilagodio ekološkim i edafskim uslovima određenog geografskog područja. Poreklo ove višnje nije utvrđeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

a zasto

02.06.2014. 15:48

A sto im opstina ne pomogne da naprave zadrugu, pa da preuzmu tu hladnjacu u restruktuiranju itd...itd...malo akcije, manje kukanja.

из главе

02.06.2014. 15:50

саберите се, удружите средства и рад, направите задружну хладњачу, прераду, чак и локалну банку ... тако је некад било, а ако хоћете европски стандард, то вам је једини пут

Neko

02.06.2014. 16:59

Pa ljudi ujedinite se napravite hladnjacu I sacekajte da cena bude visa....ili od nje pravite sirupe..slatko...dzemove....Prodavajte gotov proizvod a ne sirovinu za njega.....Kilogram visanja kosta 50 centi....a tegla dzema 450dinara....Jel neko od ljudi iz vaseg kraja bio u prodavnici? Tamo 300g pakovanje kosta 140dinara! Pa upakujte I vi vas rod I eto deeebele zarade...

Pravednik

03.06.2014. 04:43

Prica mi drugar iz Micigena kako tamo farmeri kupe dve tri neke male masine (izbijaju kosticu visnje), udruze se i pakuju visnju u neku burad. Onda je prodaju i uzmu lepe pare. Neki opet prave dzemove i uzmu jos vecu lovu. Pa eto probajte i vi, ne trebaju vam ti hladnjacari, nakupci, prekupci.... Malo treba i glavu koristiti!