Lista impozantnih objekata. Među njima i najviša zgrada na svetu - Burdž kalifa sa 828 metara. Zidala je građevinska firma „Arabtek“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Infiniti tauer, Ošn hajts, Mejdan, kule bliznakinje u Dubaiju, kargo, putnički terminal i kontrolni toranj na aerodromu u Dubaiju. Tu su i ogranak francuskog Luvra u Abu Dabiju, hotel „Fermont“... Jedna od trenutno vodećih građevinskih kompanija u svetu uskoro otvara i regionalni centar u Beogradu. Srbija će im, kako kažu, biti i odskočna daska za velike planove koje imaju u regionu Balkana.

Hasan Abdulah Ismaik, generalni direktor „Arabteka“ posetio je Beograd. O otvaranju regionalnog centra i projektima koje planira u našoj zemlji razgovarao je sa Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom Vlade Srbije. Reč je o projektima na polju građevinarstva, turizma, transporta...

Prema rečima Ismaika, veliki potencijal firma vidi u regionu Balkana. Beograd će biti baza iz koje će ostvariti još jedan cilj strategije razvoja kompanije. Ismaik kaže da komercijalne veze između UAE i regiona Balkana, a posebno Srbije, jačaju u poslednjih nekoliko godina.

Arabtek“ trenutno izvodi radove vredne 8,1 milijardu dolara. Kako saznaju „Novosti“, ova firma neće biti angažovana na izgradnji „Beograda na vodi“ jer je taj projekat rezervisan za domaću operativu.

Luvr u Abu Dabiju

Ova kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je osnovana 1975. godine. Radila je najveće građevinske projekte u svim sektorima nekretnina i infrastrukture. Danas ima 40.000 zaposlenih, visokokvalifikovanih. Klijenti za koje su gradili prepoznali su posvećenost i visoki kvalitet u izvođenju radova. Takođe, „Arabtek“ se uvek drži ugovorenog budžeta. Prepoznatljive su kule koje su zidali, neboderi, hoteli... „Arabtek“ je dobio i brojna priznanja.

RAST PROFITA

ARABTEK“ je u novembru 2013. objavio rast neto profita od 212 posto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Rast prihoda porastao je za 39 odsto.