U RUSKOM domu u Beogradu, Pećanci, njihov zavičajni klub u prestonici, u četvrtak uveče će obeležiti stogodišnjicu od osnivanja Pećke gimnazije, najstarije obrazovne ustanove ove vrste na Kosovu i Metohiji, kojoj je kralj Nikola Petrović udario temelje, novembra 1913. godine. Od tada do danas, ova ugledna škola iznedrila je više od tri stotine lekara, pisaca, profesora univerziteta, akademika... Mitar Pešikan, Radovan Zogović, Aleksandar Đetkin, Sveto Ivanović, Čedo Vuković, Todor Živaljević, Slobodan Tomović... samo su deo tog bisernog niza Pećke gimnazije.

- Nigde na svetu nije bilo lepšeg mesta za mladost Metohije od naše Pećke gimnazije. Sve što je jedan mladi čovek, u svom najlepšem dobu, mogao da započne, započeo je ovde - zapisao je u knjizi sećanja povodom jednog davnog jubileja pesnik Vukman Otašević.

Bio je đak Pećke gimnazije, kada se ova škola, posle Drugog svetskog rata pridizala u sam vrh školstva nove države. Otaševićevih savremenika, Pećke gimnazije je, nažalost, danas malo među živima. Ali se sećanja prenose i čuvaju, kao kakva dragocenost. Nadograđuju se i vraćaju, kao u „povratku u Metohiju“, Danila Nikolića, koji je takođe bio đak ove znamenite škole.

Potonjim, ali i sadašnjim pećkim đacima, gimnazija je daleka i nedostupna. Posle progona srpskog naroda sa Kosova i Metohije, u leto 1999. godine, Pećka gimnazija je ostala bez ijednog srpskog đaka i profesora. Ostala je bez srpskog jezika i bez ćirilice. Ali, preostali Srbi i oni koji su se u međuvremenu vratili u malenu junačku enklavu Goraždevac, nadomak Peći, ubrzo su ovde otvorili jedno odeljenje gimnazije. Najpre sa desetak đaka, da bi ih danas bilo - sedamdesetoro.

- Mi, iako je to veoma teško u okolnostima u kojima živimo, produžavamo trajanje Pećke gimnazije - kaže direktor škole Žarko Protić. - Nije ova, za nas značajna škola od juče, da bismo je tako lako prepustili. Ona je više od škole. Naš koren i naše trajanje.


CRNO SLOVO

PRE pogroma srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, škola je crnim slovom zabeležila 14. decembar 1998. godine. Toga dana, u kafiću „Panda“, nedaleko od Gimnazije, albanski teroristi su ubili šestoricu pećkih gimnazijalaca. Godišnjica ovog strašnog zločina biće obeležena i ove godine. Ali, u Goraždevcu.