PODVIGU Diane Budisavljević, žene koja je vodila najveću humanitarnu akciju tokom Drugog svetskog rata, poklonila se i Srpska pravoslavna crkve. Orden carice Milice, kojim je još 2011. posthumno odlikovana, njenom praunuku Leonardu Rašici u petak je uručio patrijarh srpski Irinej. Na ovaj način delom je ispravljena nepravda koja je ovoj heroini naneta decenijskim ćutanjem o njenom junačkom delu.

Uzvikom Dostojan! i pojanjem članova Svetog arhijerejskog sinoda pozdravljena je počast koja je ukazana Diani Budisavljević u trenutku kada je patrijarh stavio orden na grudi njenog unuka. Zaiskrile su suze u očima Dianine dece, troje preživelih logoraša koje je hrabra Austrijanka spasla iz ustaških logora smrti koji su došli da prisustvuju ovom svečanom činu.

I sam dirnut, patrijarh Irinej se sa puno emocija prisetio Diane Budisavljević, i naglasio da je bila izuzetna žena koja je shvatila razmere stradanja srpskog naroda, posebno dece.

- Austrijanka, udata za Srbina Julija Budisavljevića, uvidela je mogućnost da spase decu iz logora. Svojim očima videla je bolesnu i gladnu decu i pronašla način da ih spase - rekao je patrijarh Irinej. - Svu odojčad je popisala i zaista je neverovatno da ih je bilo čak 12.000. Decu koju je sačuvala poslala je hrvatskim porodicama jer je srpskih bilo vrlo malo na slobodi, a ni one nisu bile u mogućnosti da im pomognu. Njena molba je bila da posle rata deca budu vraćena roditeljima. Ratni vihor učino je svoje i većina njih danas su Hrvati.

SIMBOLIKA ORDENA ORDEN koji se našao na grudima praunuka jedne od najvećih heroina Drugog svetskog rata nosi ime po carici Milici - prepodobnoj Evgeniji. U srpskoj istoriji i crkvenom predanju ona je simbol majčinske i supružničke ljubavi, a odlikovanje sa njenim likom Srpska crkva dodeljuje za plemenitost i humanitarni rad.

Podsetio je patrijarh da je Diana i sebe izložila opasnostima, a u kontaktu sa decom je i sama obolela.

- Iskušenja nisu završena ni sa okončanjem rata jer joj je učinjena velika nepravda - rekao je. - Nove vlasti oduzele su joj kartoteku u nameri da zataškaju koliko je zla naneto i koje su bile razmere stradanja najmlađih. Njeno delo je herojsko i svi se divimo njenoj hrabrosti i spremnosti da pomogne. Neka je večna hvala Diani za njeno besmrtno delo i neka joj Bog da odgovarajuću nagradu.

Primajući odlikovanje Srpske crkve iz ruku patrijarha Irineja, Dianin praunuk je rekao da je delo njegove bake i ljudi koji su joj pomagali vredno i svetskog priznanja.

- Zadivljen sam znanjem koje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoji o Diani Budisavljević i njenom delu - rekao je Leonardo Rašica. - Duboko sam zahvalan za ovu čast koje sam udostojen, jer mislim da moja prabaka to zaslužuje. Isto tako, mislim da svet zaslužuje da zna njenu istoriju i ovo je velika čast da se posle toliko godina njeno ime i delo iznesu na svetlo dana.

Pod svodovima beogradske Patrijaršije makar na trenutak oživljena su sećanja na tegobno vreme straha i smrti, ali i na vreme beskrajne ljudske brige i plemenitosti. Ruku spasa koju im je iza bodljikave žice logora pružila Diana, Jelena Radojčić i Brigita Knežević nikada nisu zaboravile. Leonardu su govorile o strahotama kroz koje su prošle, o novom životu koji im je donela njegova prabaka i o zahvalnosti koju joj duguju.

- Još se nadam da ću, zahvaljujući kartoteci koju je Diana vodila, uspeti da nađem brata od koga sam u ratu razdvojena - rekla mu je Jelena Radojčić. - Današnji dan probudio mi je nadu da postoji pravda i da će se možda i moja želja ispuniti.

Podvig Diane Budisavljević, čija akcija sa pravom nosi epitet najveće humanitarne akcije u Drugim svetskom ratu šest decenija čekao je na zahvalnost i priznanje. Božja volja i prst sudbine hteli su da priznanje ne dođe u ruke zaboravljene Diane, već da njime bude ovenčane grudi njenog praunuka. Iste sile učinile su da on bude rođen u dalekom Brazilu, odakle širi istinu o ratnoj golgoti srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Neverovatna priča Diane Budisavljević uskoro će se naći i među koricama knjige koju će Leonardo objaviti u Brazilu. Uveren da se za njen podvig mora čuti mnogo dalje nego što glas iz Beograda i Banjaluke može da stigne, ovih dana proživljava svedočenja preživelih logoraša koji su se kao mali našli u transportima i logorima NDH. Sve njih zove jednim imenom - Dianina deca.

UGLEDAJMO SE NA PLEMENITE

U NEFORMALNOM razgovoru posle ceremonije uručenja, patrijarh Irinej zahvalio se „Novostima“ što su organizovale dolazak Leonarda Rašice u Beograd:

- Veliki posao ste završili za afirmisanje dela Diane Budisavljević. Zajednički nam je cilj da se u teškim vremenima u kojima živimo o plemenitim delima što više priča i piše. Učeći od onih kakva je bila Diana i mi sami postajemo bolji i humaniji.


PRIZNANjE DRŽAVE

NA grudima Leonarda Rašice naći će se i državni orden. Herojstvu u spasavanju 12.000 dece iz ustaških logora, Srbija je odala priznanje Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“. Odlikovanje koje je prošle godine posthumno dodeljeno Diani Budisavljević njenom unuku će 23. oktobra uručiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.