TURBE šejh Mustafe konačno je dobilo novo ruho. Osmanski mauzolej, podignut 1783. godine, nalazi se nedaleko od Studentskog parka i uz još jednu na Kalemegdanu, ovo je jedina sačuvana građevina takvog tipa u prestonici. Međutim, ovaj spomenik kulture duži vremenski period bio je potpuno zapušten, a sada je, donacijom Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), kompletno restauriran.

Pored spoljašnjeg i unutrašnjeg dela, uređen je i prostor oko mauzoleja. Inače, turbe je objekat zatvorenog tipa, jer je grobnica i u njih se ne ulazi, ali će kroz prozore moći da se vidi sadržaj unutrašnjosti, koja je po pravilu veoma skromna.

U ovom spomeniku sahranjen je šejh Mustafa Bagdađanin, derviš sadijskog reda, a turbe je podignut po nalogu Hasni Efendije - zamenika vezirovog. Sagrađen je od kamena, unutrašnjost je ukrašena zapisima iz Kurana, dok se na sredini prostorije nalazi pokriven sarkofag koji obeležava grob.

Opština Stari grad iselila je i srušila objekte koji su u neposrednoj blizini bili nelegalno postavljeni i naslanjali se na turbe. Svečanoj ceremoniji otvaranja ovog mauzoleja, u petak su prisustvovali ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, potpredsednik Vlade Turske Bekir Bozdag, kao i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić.

GROBNICA DERVIŠA

MAUZOLEJ iz 1783. je grobnica verskih starešina tekije koja se nalazila iza Studentskog parka. Od 16. do 19. veka u Beogradu su po brojnim tekijama živeli derviši i to u današnjoj Višnjićevoj, koja se zato i zvala Derviška ulica. Na istom mestu nalazila se i derviška sufijska škola, kao i duhovna akademija.

ZA RAZLIČITE VERE

ZANIMLJIVOST vezana za turbe jeste što ga posećuju pripadnici različitih religija verujući da će im to poboljšati zdravlje. Jedno od predanja glasi i da se žena pravoslavne vere, čije dete od rođenja nije moglo da hoda, pomolila na turbetu i dete je prohodalo.