MOJOM skromnom deviznom penzijom, koju sam od 1969. zaradio radeći u Francuskoj, kao obični tkač u tekstilnoj industriji, sa završena svega četiri razreda osnovne škole, rešio sam da pokrenem izgradnju pravoslavne crkve Svetog arhangela Gavrila, u mojoj rodnoj Donjoj Vrbavi, prve za sav ovaj kraj posle 700 godina! Prvu nakon Radiča Postupoviča, čuvenog srpskog viteza iz Kosovskog boja, zadužbinara i dobrotvora - setno priča Živomir Petrović (75), u Francuskoj i u zavičaju poznatiji pod nadimkom Purinko, kojim se ponosi od detinjstva.

Novi hram se uzdiže na lokalitetu Milovići. Stara crkva u Donjoj Vrbavi, narodski zvana Iva, po Svetom Jovanu Krstitelju, koga verni narod zove i Ivan, bila je na mestu baš zbog nje zvanom Ivkovača. Postojala je na prelazu iz 13. u 14. vek. Srušili su je Turci. Za novu crkvu Purinko je kupio plac, uz blagoslov Eparhije žičke, što potvrđuje i paroh lipovački Vladimir Voštić, i ona se već uzdiže.

- Prva je posle 700 godina u ovom kraju, uz blagoslov sada blaženopočivšeg vladike žičkog Hrizostoma i administratora naše eparhije, gospodina Jovana. U predturskom i nešto kasnijem vremenu ovde je bilo deset hramova za deset parohija, čak i za neke od Kragujevca, Knića, a uz njih dva starinska manastira: Ješevac, kojeg više nema, i Vraćevšnica, još postojeći. Turci su ih uništili, ali je knjaz Miloš Obrenović obnovio Vraćevšnicu, zadužbinu Radiča Postupoviča. Decenijama je postojala želja naroda ovog kraja da mu se vrati izvorni, starinski hram - kaže sveštenik Voštić.

Kad bude sagrađena, biće to, vele paroh Voštić, kao i inicijator zadužbinarstva Purinko i svi merodavni, jednobrodna crkva po uzoru na crkve prethodnice stradale u davnim vremenima: sa zvonikom od tačno 10,75 metara, duga deset, široka šest metara. Tako se gradilo u davnim srpskim sudbonosnim vremenima. Na proleće će se graditi svodovi i kupola crkve. Uz nju će biti izgrađeni Parohijski dom i Duhovni centar. Računa se da će troškovi iznositi 25.000 evra. Radove izvodi firma "Sten-Kamen", poznata baš po gradnji crkava. Na gradilištu su majstori Milenko i Bojan Bojović, Stanislav Lazović, Bojan Filipović, Miodrag Otašević i Jugoslav Racić.


POMAŽE I SIROTINjA

NAKON Purinka, gradnju crkve doniralo je još nekoliko imućnijih Vrbavaca, zatim milanovačka opština, ali i siromašni narod iz četiri susedna sela gružanskog kraja. Ko novcem, ko radom.

- Trebaće još novca, zato molimo sve koji mogu da pomognu da hram zablista. Tekući račun za ovu namenu je 355-1092304-70, uz blagoslov Eparhije žičke - vele Purinko i paroh lipovački Voštić.