NIKŠIĆ - Kada kreće na put za Skadar u Albaniji, jer u rodnoj Crnoj Gori ne može da predaje srpski jezik, a tako je već sedam godina, profesor Svetozar Ćiraković duhovno se okrepi u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, pa tek onda sedne u trošnu "opel suzu" i kroz tunel Budoš krene na put od oko 175 kilometara.

Omiljeni profesor iz Nikšića, koji je svoje bogato znanje prenosio na 27 generacija elitne gimnazije "Stojan Cerović", danas to čini deci preko Prokletija, u "zemlji orlova". I kada snegovi i odroni blokiraju saobraćajnice, ili ga zadesi druga nevolja, popularni Ćiro uvek na vreme stigne na posao.

Pre više od devet godina 26 nikšićkih profesora i jedan iz Herceg Novog ostali su bez posla, jer su između hleba i jezika - izabrali ovo drugo.

- Dočekali smo da nas na ulicu izbace loši đaci - priča profesor Ćiraković.

Dve godine posle otkaza stigao je Ćiru blagoslov i preporuka od mitropolita Amfilohija da prosvetiteljsku misiju nastavi preko, u gradu Skadru. I upravo taj 28. februar u Albaniji je označen kao Dan srpskog jezika, a od tada do danas kroz "njegovu" školu, koju organizuje srpsko-crnogorsko udruženje "Rozafa - Morača", prošlo je više od 600 polaznika od osam do 65 godina! Naučili su oni Vukovu azbuku, Njegoševa dela, nobelovca Andrića, Crnjanskog, Desanku Maksimović...

ČUDA SE OČIGLEDNO DOGAĐAJU - VREMENA su se promenila - kaže profesor Ćiraković.
- Ko je mogao nekada pomisliti da srpski neću moći da predajem u Crnoj Gori? Čuda se očigledno događaju. Režim nam je nametnuo čak i hipoteku državnog neprijatelja!

- Kada u rodnoj Crnoj Gori nisam mogao da predajem srpski jezik, to činim u Albaniji. Srećan sam što sam uspeo da probudim nacionalnu svest naših sunarodnika, jer dugo je srpstvo tamo bilo potirano, još od kralja Zogua, pa sve do Envera Hodže. Današnja vlada u Albaniji je mnogo fleksibilnija - priča za "Novosti" profesor Svetozar Ćiraković, koga smo zatekli kako se uveliko pakuje za novi odlazak u Skadar i početak škole.

- Od četvrtka do nedelje sam u Skadru, gde imam mnogo posla. Sjajno su me prihvatila naša deca i njihovi roditelji, kao i ljudi iz Udruženja "Rozafa - Morača".

Reči hvale na račun Ćira ne štedi ni Pavle Jakoja Brajović, predsednik skadarskog udruženja.

- Imamo najboljeg profesora u regionu i zbog toga smo srećni! Verujem da ćemo se izboriti da u našem gradu i severnoj Albaniji uvedemo srpski jezik kao drugi strani, nešto slično onome što su Grci dobili na jugu Albanije. Nikšićkom profesoru ne smeta mnogo daljina dok upravlja svojom "suzom".

- Iako je omatorila, dobro me služi - dodaje uvek oran za šalu Ćiro, koji se potajno nada da će se srpski jezik ipak vratiti u crnogorski Ustav i postati službeni.


STRAZBUR ODBACIO TUŽBU

IAKO se 26 otpuštenih nikšićkih profesora nadalo da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatiti njihovu tužbu protiv Crne Gore, to se nije dogodilo. Sud je odbacio jer nije ispunjavala "uslove propisane konvencijom".

- Mi smo tragičari u komičnoj Crnoj Gori - odgovorili su profesori nakon dobijanja presude.