STRUČNJACI Arheološkog instituta iz Beograda pronašli su na arheološkom lokalitetu Timakum Minus, kod knjaževačkog sela Ravna, odlično očuvan skelet, kraj koga je bio postavljen krčag sa vinom i pehar, u koji je to piće točeno.

Ovo je, za “Novosti”, potvrdila dr Sofija Petković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu, koja rukovodi istraživanjima.

- Ovaj rimski grob koji smo pronašli je izuzetno zanimljiv, jer je u pitanju jedinstven slučaj drvenog sarkofaga, koji je imao gvozdene okove na uglovima i na poklopcu - predočava dr Petković. - Zanimljiv je i sam pokojnik, jer je skelet visok između 185 i 188 santimetara. To je, za period Rimskog carstva, bila izuzetno robusna individua. Mi smo i ranije, u nekoliko tih ratničkih grobova, našli skelete sa vojnim pojasevima ili oružjem, koji su sahranjeni u istoj ovoj nekropoli. Ti skeleti su ukazivali na strani, došljački element, najverovatnije germanski ili gotski, jer se radi o kraju 4. i početku 5. veka. Ono što je izuzetno zanimljivo jeste da je u grobu položen krčag, najverovatnije sa vinom i, opet jedan, specifičan za to vreme, stakleni pehar, kupastog oblika, sa šiljatim dnom. Taj pehar je neka replika roga za piće.

Dr Petković kaže da su u nekropolu od 9. veka ukopavani srednjovekovni grobovi vezani za neko naselje iz tog vremena.

- Kolege koje se bave srednjim vekom sumnjaju da je to bio čuveni grad Ravni, za koji se inače smatra da je u Ćupriji, ali upravo zbog toponima sela Ravna, koji je veoma star, smatraju da se možda srednjovekovni grad Ravni nalazio na mestu Timakum Minus. I, on je poseban jer je u vreme Stefana Nemanje bio, na neki način, granični grad srpske države. Zna se da se u njemu Nemanja spremao za susret sa Fridrihom Barbarosom u Nišu, da ugovori bezbedan prolaz krstaša kroz Srbiju, a zauzvrat je tražio da krstaši ne pljačkaju srpske gradove, sela i stanovništvo - ističe dr Petković.

RANOSLOVENSKI PERIOD

DR Petković naglašava da postoji naučno prihvaćeno mišljenje da je grad Ravni bio na teritoriji današnje Ćuprije. Ali, posle pronalaska ove nekropole, pojavljuje se teza da se možda to mesto nalazi ovde. - Na to nas upućuje i činjenica da stanovništvo, koje je tu sahranjivano, nije seosko nego gradsko. Recimo, žene imaju čitave setove nakita, koji su ponekad, izrađeni od srebra, zlata ili pozlaćene bronze. U jednom grobu smo našli vrlo zanimljiv ručno rađen keramički sud, što datum početka srednjovekovnog naselja i nekropole može pomeriti u 8. vek, a to je već ranoslovenski period - zaključuje dr Petković.