BANjALUKA - Došlo je vreme da se prekine ćutanje, a da se sve prošle i buduće generacije bolje upoznaju sa herojskim delom Diane Budisavljević. Za njeno ime vezan je neverovatan podatak da je iz ustaških kazamata spasla oko 12.000 nejači, kroz koji sam zajedno sa mlađim bratom i sestrom i sam prošao. Možda upravo ovoj heroini dugujem život, baš kao i moja sestra Dobrila, za koju se nadam da je živa i za kojom tragam više od sedam decenija.

Ovo nam je, uoči održavanja javne tribine povodom tri i po decenije od smrti Diane Budisavljević u organizaciji banjalučke gimnazije i našeg lista, rekao Miloš Milinović (81) bivši logoraš bivšeg sabirnog centra u Sisku.

- U završnoj fazi je pisanje knjige koju autorizujem pod nazivom "Dianina deca". Nadam se da će biti promovisana na jesen, za vreme Sajma knjiga. Biće to svojevrsno svedočanstvo na našu spasiteljicu, ženu koja pripada svim istorijama. Moj angažman na knjizi je, u stvari, poklon svim dobrim ljudima.Radujem se tribini i pozdravljam vašu incijativu da ovaj omaž Diani Budisavljević bude posvećen 35. godišnjici njene smrti,kazao je Milinović.

HEROJSKO SRCE - ZNAČAJAN je doprinos "Večernjih novosti" koje su serijom tekstova pre nekoliko godina osvetlile lik Diane Budisaljević, Austrijanke poreklom, ali žene planetarnog herojskog srca.
Zato smo, na veliko zadovoljstvo gimnazijalaca, na istom zadatku, humanom i posutom dobrotom, rekao nam je Zoran Pejašinović. Javna tribina, podsetimo, održaće se večeras (početak u 20 časova) u auli banjalučke gimnazije.

Večerašnjem događaju prisustvovaće i dr Milutin Vučkovac,koji je kao šestogodišnji dečak, bio zatočen u ustaškim logorima.

- Ni mi koji smo prošli golgotu, a ni svi kroz istoriju ne smeju zaboraviti ovo veličanstveno ime. Diani Budisavljević najviše dugujemo mi koji smo ostali u životu, ali i sve generacije.

Zato se radujem ideji da se na Javnoj tribini pokrene incijative za dodelu naziva neke lepe ulice u Banjaluci po njenom imenu ili da joj se izgradi veličanstven spomenik, rekao je za naš list dr Milutin Vučkovac (77), ugledni lekar ginekolog iz Banjaluke.

Uvodničari na tribini, kako je najavljeno, biće Zoran Pejašinović, istoričar i direktor Gimnazije, Ari Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu i Tihomir Tika Stanić, sineast koji priprema realizaciju filmskog projekta o Diani Budisavljević.